Lansarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale

Lansarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale

0 907
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunÅ£at marÅ£i, în videoconferinÅ£a cu managerii de spitale desfăşurată la Palatul Victoria, că începând de miercuri va fi postat, pentru dezbatere, pe site-ul Ministerului Sănătăţii ÅŸi al Casei NaÅ£ionale de Sănătate contractul-cadru privind condiÅ£iile acordării asistenÅ£ei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
El a subliniat că îÅŸi doreÅŸte o consultare amplă, în care să fie atraÅŸi cât mai mulÅ£i reprezentanÅ£i ai asociaÅ£iilor de pacienÅ£i, patronate, universităţi, asiguratori privaÅ£i, oameni de afaceri, pentru a-ÅŸi exprima opiniile. Nicolăescu a făcut referire la faptul că, potrivit actului normativ, medicina de familie va primi o finanÅ£are mai mare per/capita de la 50 la 70%, iar pentru servicii finanÅ£area va creÅŸte la 30% pentru bugetul medicină de familie.
În context ministrul Sănătăţii a subliniat necesitatea ca medicii de familie să monitorizeze eficient pacienÅ£ii cu bolii cronice ÅŸi, pe de altă parte, a cerut managerilor de spitale să-ÅŸi asume responsabilitatea conducerii unităţilor, schimbarea atitudinii ÅŸi a comportamentului.
Totodată Nicolăescu a spus că medicina de ambulatoriu va avea un buget cu 50% mai mare ÅŸi a atras atenÅ£ia că se doreÅŸte ca aceasta să devină ''un filtru'' pentru tot ce înseamnă internări nejustificate, fictive, care grevează foarte mult bugetele spitalelor. Ministrul a pledat pentru spitalizarea de zi susÅ£inând că acest lucru reprezintă o ÅŸansă de scădere a costurilor. Potrivit acestuia un procent de 40% din internările din spitale pot fi rezolvate prin spitalizarea de zi.
 
Fara medicamente sau materiale de acasa Referindu-se la ''coplată'' Eugen Nicolăescu a spus că este o formă de control ÅŸi a subliniat că există în prezent limita de 10 lei.
Ministrul a făcut referire la schimbarea tarifului pe caz rezolvat:
– pentru spitalele de gradul I – 1.800 lei,
– pentru spitalele judeÅ£ene – 1.600 de lei,
– pentru spitalele de boli cronice – 1.380 de lei .
Spitalele cu cazuri de complexitate mai mare vor avea un tarif mai mare. La acestea se adaugă ÅŸi programul pentru terapie intensivă care are prevăzute 200 milioane de lei ÅŸi vine ca un ajutor suplimentar pentru spitale. Ministrul a reafirmat că în cazul în care după intrarea în vigoare a contractului-cadru vor mai fi situaÅ£ii în care bolnavii sunt trimiÅŸi să-ÅŸi cumpere materiale sau să dea ''ceva'' pentru a avea acces în spital, ''acei manageri pot pleca acasă''.
El a cerut direcÅ£iilor din minister să înceapă controale, ''pe reguli sanitare'', atât în spitalele de stat cât ÅŸi în cele private ÅŸi a solicitat sprijin autorităţilor locale. Nicolăescu a făcut referire ÅŸi la problemele existente la programele naÅ£ionale ÅŸi în mod deosebit la cel de oncologie afirmând că intenÅ£ionează o reorganizare a acestora astfel încât fiecare să aibă un ''manager de program''. Ministrul a spus că în ÅŸedinÅ£a de guvern de miercuri vor fi adoptate două ordonanÅ£e de urgenţă care facilitează modalităţile de achiziÅ£ie a medicamentelor din programele naÅ£ionale dar mai ales din oncologie.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.