Large Hadron Collider s-a defectat
O suma cuprinsa intre 20 si 26 de milioane de euro este necesara pentru repararea acceleratorului de particule – Large Hadron Collider (LHC) -, care s-a defectat la cateva zile dupa ce a fost inaugurat, in septembrie 2008, au anuntat organizatorii experimentului.
Rolf-Dieter Heuer, directorul general al Laboratorului European pentru Fizica Particulelor Elementare (CERN), a declarat pentru publicatia Sonntag ca reparatiile pentru acceleratorul de particule (LHC) vor costa intre 20 si 26 de milioane de euro si vor fi supervizate de experti provenind din afara acestei organizatii de cercetare nucleara europeana.
„Vreau sa fiu sigur ca totul va functiona”, a declarat Heuer, care i-a succedat in functie francezului Robert Aymar, pe 1 ianuarie 2009. „O echipa externa de experti va efectua controalele aditionale”, a adaugat Heuer.
Fizicianul german a declarat ca are incredere in echipa CERN, dar ca este mai bine sa fie prevazator. „Cand lucrezi asupra unui proiect de mult timp, risti sa nu-i mai vezi defectele”, a precizat Heuer.
Construirea acceleratorului a avut nevoie de peste 12 ani, a mobilizat 7.000 de fizicieni si a costat 3,76 miliarde de euro. Acceleratorul are ca scop descoperirea secretelor formarii Universului, prin ciocnirea accelerata a protonilor, la o viteza apropiata de cea a luminii.
Inaugurat pe 10 septembrie 2008, celebrul dispozitiv stiintific a fost oprit pe 19 septembrie, din cauza defectarii unui magnet supraconductor ce avea rolul sa ghideze particulele in circuitul lung de 27 de kilometri al acceleratorului, aflat la 100 de metri adancime sub frontiera franco-elvetiana.
Heuer a declarat ca doreste ca relansarea acceleratorului de particule sa fie mai putin mediatizata fata de lansarea initiala a acestuia, care a provocat o adevarata valva in toata mass-media mondiala.
Activitatea acceleratorului de particule va fi reluata treptat si este programata sa atinga randamentul maxim cel mai devreme in 2010.