Laura Codruta Kovesi in dialog doar cu Traian Basescu?

Laura Codruta Kovesi in dialog doar cu Traian Basescu?

0 819
Dupa dialogul televizat sustinut de Traian Basescu cu Ion Cristoiu de la B1 tv, in care nu au lipsit atacurile sau amenintarile adresate fostilor colaboratori numiti in institutii cheie sau „slugi”, ca sa citam cativa comentatori din presa, erau de asteptat rectii si mai ales pozitionari. Dintre pachetarii, facuti mari de Basescu, parese ca a fost desemnata Laura Codruta Koves sa-i raspunda fostului presedinte.
Si a facut-o, asa cum a invatat de la cei doi „profesori”, Traian Basescu si Monica Macovei, ignorand esentialul si atacand „fraierul de servici” din politica ramaneasca – parlamentul, care au prea multa imunitatea si care ar trebui eliminata imediat.
 
Iata, pe scurt, cam ce a declarat Kovesi la RRA si la Digi24 :
– Sa fie eliminata complet. Nu e normal ca un vot al unor politicieni sa blocheze justitia sau sa se substituie justitiei.
– Orice cerere de arestare pe care procurorii o fac este supusa controlului judecatoresc (…) Daca vorbim de solicitari de arestare preventiva, atunci avem un tratament preferential in favoarea parlamentarilor. Un cetatean care nu e parlamentar si care comite acelasi gen de fapta poate fi arestat oricand.
– Un parlamentar poate comite orice fapta de coruptie pentru ca Parlamentul poate proteja si nu voteaza arestarea preventiva. Este o aplicare preferentiala a legii.
 
Despre cazurile fostilor ministri Daniel Chitoiu si Laszlo Borbely, in care acest aviz nu a fost dat:
– „Era o suspiciune, se putea confirma sau infirma. Noi nici nu am putut face o verificare pentru ca nu am primit aviz. Anchetele sunt blocate”, a aratat ea.
 
Despre institutia denuntatorului:]
– Nu e prima data cand institutia denuntatorului se foloseste in Romania, e reglementata si se foloseste si in Europa sau in Statele Unite. Exista o mare diferenta intre persoane care isi recunosc fapta, persoane denunta fapte de care DNA nu stie si fapte de care DNA stie.
– Ea a adaugat ca schimbarea Codului penal aduce reduceri de pedeapsa pentru cei care recunosc faptele de care sunt acuzati.
-Daca la primul termen iti recunosti vinovatia poti sa beneficiezi de reducere cu o treime a pedepsei
-Situatia este diferita in cazul celor care denunta alte fapte. Daca DNA cunoaste aceste informatii, denuntatorul primeste doar jumatate din pedeapsa, iar daca o persoana face un denunt privind fapte pe care DNA nu le cunoaste, acea persoana este aparata total de pedeapsa.
-Niciun procuror nu isi bazeaza dosarul pe un denunt. El trebuie coroborat cu alte probe.
 
DNA „are propriul serviciu tehnic prin care poate realiza interceptări”
– Procurorul şef anticorupție Codruţa Kovesi a declarat într-un interviu la RRA că „DNA are un serviciu tehnic propriu prin care îşi poate realiza interceptările”.
 
sorin-solomon
Procurorul șef al DNA Laura Codruţa Kovesi. Foto: Alexandru Dolea.
 
– Procurorul şef DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat la emisiunea „Probleme la zi” de la Radio România Actualităţi că nu toate interceptările folosite în dosare sunt realizate de SRI.
– „În primul rând, autorizaţia de interceptare a unei persoane se eliberează de către un judecător, care verifică şi care stabileşte dacă sunt întrunite condiţiile legale.
– „Pot să vă zic că DNA are propriul serviciu tehnic prin care îşi poate realiza interceptările, nu în toate cazurile interceptările pe care noi le facem, le facem prin intermediul Serviciului Român de Informaţii, probabil este un element care nu se cunoaşte foarte bine în public”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

– Procurorul şef DNA a mai precizat că în colaborarea cu SRI se bazează pe legile şi a protocoalelor care sunt în vigoare. 

– „Peste 90% din dosarele înregistrate la DNA au la bază sesizări venite de la persoane fizice sau juridice.
– „Doar 5% din dosare sunt sesizări din oficiu pe baza informărilor venite de la SRI sau de la alte servicii de informaţii, ori sesizări din presă, deci într-un procent de 5%.
– „Faptul că anumite dosare în care anumite activităţi au fost sprijinite de SRI sunt mai mediatizate, poate duce la această concluzie”, mai spune procurorul şef DNA.
 
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.