Le Monde: În România, aleşi locali care nu îşi refuză nimic

Le Monde: În România, aleşi locali care nu îşi refuză nimic

0 923
Aproape jumătate din cei 2.665 de primari din România aleÅŸi în iunie 2012 ar trebui să-ÅŸi abandoneze posturile din cauza conflictelor de interese. Aceasta este constatarea zdrobitoare făcută publică de AgenÅ£ia NaÅ£ională de Integritate /ANI/, instituÅ£ia însărcinată să vegheze asupra funcÅ£ionarilor publici. Primarii ÅŸi consilierii locali arătaÅ£i cu degetul figurează în consiliile de administraÅ£ie ale mai multor societăţi comerciale, scrie, miercuri seară, cotidianul francez Le Monde, în ediÅ£ia online.
Pentru directorul ANI, Horia Georgescu, un jurist de 36 de ani, "mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societăţi. O bună parte din persoanele angajate în aceste societăţi se regăsesc apoi în echipele ce gestionează proiectele finanÅ£ate din fonduri europene". Primul ministru socialist, Victor Ponta, care conduce un guvern de coaliÅ£ie compus din socialiÅŸti ÅŸi liberali, promite să găsească o soluÅ£ie, dar nu-ÅŸi ascunde jena. "Este important să nu începem o nouă dispută cu Comisia Europeană, dar jumătate dintre primarii ÅŸi consilierii locali sunt în această situaÅ£ie. Să luăm în considerare demisia lor ÅŸi organizarea de alegeri în întreaga Å£ara? Nu cred că ar fi o idee bună", afirmă el. Desigur că această perspectivă este respinsă în bloc de primarii vizaÅ£i care au făcut presiuni asupra guvernului pentru a împiedica ANI să le facă rău. Un aviz pe care guvernul român este prea puÅ£in dornic să îl ia în considerare, notează Le Monde. "Nu este normal să i se refuze unei comunităţi să aibă reprezentanÅ£i într-o societate comercială", a declarat viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
"Am început o procedură de modificare a legii pentru a fi prezentată spre aprobare Ministerului JustiÅ£iei", a adăugat el.
Adică, dacă un primar are o problemă cu legea, mai degrabă decât să i se ceară să plece, schimbăm legea, notează marele cotidian francez. Cu toate acestea, luni 29 iulie, această soluÅ£ie a primit un aviz negativ de la Ministerul JustiÅ£iei, al cărui titular este de asemenea membru al Partidului socialist /PSD/: propunerea lui Dragnea era atât de grosolană încât propriul său partid a refuzat să o ia în serios. Dincolo de polemică, miza afacerii este extrem de importantă: integrarea României în spaÅ£iul Schengen depinde de ea. Guvernul se străduieÅŸte să demonstreze Comisiei Europene că face tot ce trebuie pentru a reduce corupÅ£ia endemică, iar punerea în aplicare a acordurilor de la Schengen în România este condiÅ£ionată de ameliorarea condiÅ£iilor în care se face justiÅ£ia. În afară de Parchetul naÅ£ional anticorupÅ£ie, AgenÅ£ia NaÅ£ională de Integritate este piesa principală a dispozitivului.
În fiecare an în luna mai, funcÅ£ionarii administraÅ£iei centrale ÅŸi locale trebuie să depună o declaraÅ£ie de avere pe care ANI o face publică. "Am muncit mult pentru a pune la punct acest mecanism, mai ales că nu există niciun model similar în altă parte", afirmă Horia Georgescu. "Unii politicieni ne critică fără încetare, bugetul nostru a fost redus ÅŸi inspectorii noÅŸtri sunt uneori ameninÅ£aÅ£i. Dar nu vom renunÅ£a", adaugă el.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.