Veste proasta pentru politicieni! Lege privind durata maxima a arestului la domiciliu...

Veste proasta pentru politicieni!
Lege privind durata maxima a arestului la domiciliu – 180 de zile! Si dupa…

0 405
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat marti OUG de modificare a Codului de procedura penala referitoare la durata arestului la domiciliu, actul normativ stabilind ca aceasta masura poate fi luata pentru cel mult 30 de zile si prelungita tot cu cel mult 30 de zile, dar nu poate depasi 180 de zile.
Ordonanta de Urgenta 24/1015 prevede ca masura arestului la domiciliu in timpul urmaririi penale poate fi luata pentru cel mult 30 de zile si prelungita tot cu cel mult 30 de zile, dar durata maxima a masurii nu poate depasi 180 de zile. In faza de judecata arestul la domiciliu se dispune pe cate 30 zile, dar nu depaseste 5 ani in total, noteaza Mediafax.
Astfel, prin OUG legea penala se pune in acord cu decizia Curtii Constitutionale referitoare la arestul la domiciliu, in conditiile in care prevederile anterioare ale Codului de procedura penala au fost declarate neconstitutionale.
In 2015, Curtea Constitutionala a constatat ca „normele procesual penale ale art. 222 cu denumirea marginala Durata arestului la domiciliu”, prin faptul ca nu reglementeaza nici termenele pentru care poate fi dispusa si nici durata maxima a acestei masuri in procedura de camera preliminara si de judecata in prima instanta, sunt neconstitutionale, de vreme ce organele judiciare pot dispune masura arestului la domiciliu pentru perioade nelimitate de timp, pe cale de consecinta, fiind restrans, in mod nelimitat temporal, exercitiul drepturilor si libertatilor fundamentale vizate de continutul acestei masuri”.
In reglementarea actuala, articolul 222 alineatul 1 din Codul de procedura penala prevede ca durata maxima a arestului la domiciliu in cursul urmaririi penale este de 30 de zile.
Curtea Constitutionala a constatat ca legiuitorul a omis sa reglementeze un termen si o durata maxima a masurii preventive a arestului la domiciliu pentru ipotezele cand aceasta a fost dispusa in procedura de camera preliminara sau in cursul judecatii in prima instanta.
Proiectul de lege a fost initiat de Guvern si adoptat de Parlament in 10 mai, apoi a fost trimis presdintelui la promulgare in 12 mai.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.