Legea achizitiilor publice se modifica

Legea achizitiilor publice se modifica

0 141

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a prezentat un proiect de modificare a OUG 34/2006 (legea achiztiilor publice) prin care procedurile de contestare a licitatiilor publice ar fi solutionate in maximum 20 de zile. ANRMAP propune si modificarea cuantumului contractelor aditionale acordate de autoritati de la 50% in prezent la maximum 20%. De asemenea, proiectul defineste procedura de achizitie parteneriatul public-privat, iar companiilor li se vor cere certificate de buna executie.
Principalele modificari aduse de proiectul pus in dezbatere publica de ANRMAP privesc cuantumul valorii lucrarilor suplimentare si procedurile de contestatie. Reprezentantii ANRMAP mai spun si ca acest proiect a fost trimis la Comisia Europeana si ca va fi adoptat prin Ordonanta de Urgenta, dar numai dupa ce Comisia isi va da acordul.

Iata ce prevede noua lege, asa cum explica ANRMAP:
• Orice contestatie va fi solutionata la finalizarea procedurii, odata cu raportul procedurii, iar contractul va fi semnat imediat dupa ce Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor va emite decizia. Se elimina astfel perioada de suspendare, intreg pachetul de contestatii solutionandu-se o singura data. Se introduce solutionarea exceptiilor procedurale in termen de 10 zile, judecarea pe fond realizandu-se in termen de 20 de zile. “Modificarea se refera la solutionarea contestatiilor, vesnicul sport in acest domeniu. Credem ca am gasit o solutie pentru a elimina abuzul acestor contestatii si urgentarea procedurii de solutionare a lor”, a declarat Cristina Traila, citata de Rompress.
• Se micsoreaza valoarea cumulata a contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari si/sau servicii suplimentare ori aditionale pana la 20% din valoarea contractului initial, fata de pana la 50% cum este in prezent. “Vom elimina numarul mare al negocierilor fara publicare pe actele aditionale privind lucrarile suplimentare si vom incerca sa aducem preturile reale ale participantilor, fara licitatie, eliminand preturile de dumping”, a mai declarat presedintele ANRMAP, Cristina Traila.
Prin modificarea legii se defineste clar parteneriatul public-privat. De asemenea, se mai introduce si obligativitatea ca firmele sa prezinte atunci cand participa la licitatii un certificat de buna executie. Iata si prevederile proiectului explicate de ANRMAP:
• Proiectul introduce notiunea de parteneriat public-privat, definit pentru prima oara in legislatia nationala ca fiind ”o forma a cooperarii dintre sectorul public si sectorul privat, in scopul finantarii, constructiei, renovarii, managementului sau intretinerii unei infrastructuri sau furnizarii anumitor servicii.”
• De asemenea, proiectul introduce noile praguri valorice de aplicare in cazul procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica in conformitate cu Regulamentul Comisiei Europene nr. 1177/2009, intrat in vigoare la data de 1 ianuarie 2010.
• Se defineste notiunea de experienta similara ca reprezentand necesitatea prezentarii unei liste ”a lucrarilor executate in ultimii 5ani, insotita de certificari de buna executie pentru cele mai importante lucrari. Respectivele certificari indica beneficiarii, indiferent daca acestia sunt autoritati contractante sau clienti privati, valoarea, perioada si locul executiei lucrarilor si precizeaza daca au fost efectuate in conformitate cu normele profesionale din domeniu si daca au fost duse la bun sfarsit”.
ANRMAP va prezenta pe 20 mai modele de contracte de achizitie publica, urmand ca apoi sa fie prezentate modele de caiete de sarcini pentru autoritatile contractante, in primul rand in domeniile transporturilor, mediului si energiei, au explicat reprezentantii institutiei, citati de Rompress.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.