Legea ANI a fost adoptata de Camera

Legea ANI a fost adoptata de Camera

0 124

Nici macar un vot nu mai suntem in stare sa-l realizam ca lumea ar fi concluzia celor intamplate in Camera. Cu tot angajamentul partidelor, cu toti dezertorii adunati in jurul PD-L nu s-a putut strange voturi pentru o lege organica decat dupa doua tururi de scrutin.
Proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate a fost adoptat, miercuri seara, de Camera Deputatilor, cu 183 de voturi „pentru”, niciunul „impotriva” si 27 abtineri. In prima faza, documentul nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat. In favoarea proiectului au votat initial 151 deputati, 2 voturi impotriva si 49 de abtineri. Fiind lege organica pentru a fi adoptata ar fi trebuit sa intruneasca cel putin 167 de voturi. Parlamentarii puterii PDL, UDMR, Independenti si minoritati au impreuna 187 de mandate. Documentul, adoptat de deputati prin ridicare de mana, va merge la Senat, care este camera decizionala.
Initial proiectul nu intrunise numarul necesar de voturi. Reprezentantii puterii au solicitat reluarea votului motivand ca mai multi deputati prezenti in sala nu s-au regasit pe lista de vot electronica. Dupa o pauza de consultari, deputatii au decis reluarea votului deschis renuntand la sistemul electronic si votand cu mana ridicata. La cea de-a doua incercare parlamentarii au reusit sa intruneasca numarul necesar de voturi astfel incat legea ANI a fost adoptata.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amendat in cursul zilei de miercuri proiectul de lege al Agentiei Nationale de Integritate. Cu 15 voturi pentru si 5 abtineri deputatii juristi au aprobat cu modificari proiectul ANI trimis de catre Guvernul Boc. Raportul elaborat de Comisia juridica a fost dezbatut in plenului Camerei Deputatilor si, potrivit procedurii legislative urmeaza sa intre in discutie la Senat.

Amendamentele aduse proiectului de lege ANI:
• liderii de sindicate si comisarul european pot fi verificati la declaratiile de avere si interese de catre ANI.
• deputatii juristi au decis sa introduca in lega ANI infiintarea unor comisii de cercetare pe langa Curtiile de Apel, comisii care vor primii sesizarile de la inspectorii de integritate si vor verifica raportele acestora cu privire la persoanele cercetate. La fiecare Curte de Apel vor exista astfel de comisii de cercetare care vor fi alcatuite din judecatori. Rolul comisiei este de a cerceta cauza celui verificat de ANI si poate dispune trimiterea solutionarii cauzei Curtii de Apel. Amendamentul a fost preluat din Legea 115/1996 pentru declararea si controlul averilor demnitarilor si propus de deputatul independent Eugen Nicolicea. Cu alte cuvinte infiintarea acestor comisii este un al doilea filtru prin care cei verificati vor trece si poate intarzia solutionarea dosarului. Abia dupa ce trece de comisia de cercetare dosarul demnitarului ajunge in instanta.
• repartizarea lucrarilor de verificare de catre inspectori se va face prin sistem electronic, si nu de catre presedintele Agentiei, cum era pana in prezent.
• s-a prelungit termenul de la un an la trei ca perioada de interdictie de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pentru cei care au pierdut-o dupa ce au fost depistati ca au luat o decizie in exercitiul functiunii in stare de incompatibilitate sau de conflict de interese.
• nerespectarea obligatiei de a raspunde solicitarilor ANI se sanctioneaza cu amenda de 2.000 de lei, in comparatie cu varianta Guvernului care prevedea 200 de lei pentru fiecare zi de intarziere. Totodata plafonul maxim al amenzii pentru nedepunerea la timp a declaratiilor de patrimoniu si de interese a fost coborat de la 10.000 la 2.000 de lei.
• presedintele si vicepresedintele ANI sunt alesi prin concurs si numiti de catre Consiliul National de Integritate, nu de catre Senat.
• In formularul declaratiei de patrimoniu vor fi trecute si cadourile, serviciile sau avantajele primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata daca valoarea lor individuala depaseste 2.000 de euro, spre deosebire de 300 de euro, cum prevedea proiectul Guvernului.
Presedintele Traian Basescu a cerut, luni, la consultarile politice de la Palatul Cotroceni, adoptarea proiectului de lege al Guvernului privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate in 10 zile la Parlament.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.