Legea antifumat in public trebuie respectata

Legea antifumat in public trebuie respectata

0 486

Fumatul pasiv este unul dintre cele mai grave efecte ale acestui viciu - inhalarea fumului de tigara de catre persoanele nefumatoare este un comportament la fel de nociv. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca

Fumatul pasiv este unul dintre cele mai grave efecte ale acestui viciu – inhalarea fumului de tigara de catre persoanele nefumatoare este un comportament la fel de nociv. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii publice.
In fiecare an, Ziua Nationala fara Tutun este marcata, in a treia joi din noiembrie, printr-o initiativa de a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii. Atunci parlamentarii aveau in program finalizarea unei legi clare care sa reglementeze intr-o maniera moderna „practicarea” acestu viciu.
Acestia, cu toate ca recunosc existenta unor legil, care in fapt nu se aplica si trebuie apelat la intelegerea fiecarui cetatean pentru a respecta sanatatea celuilalt, au intarziat cu multe saptamanai finalizarea proiectului aflat pe ordinea de zi.
In plan stiintific sunt numeroase studii care arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi.antifumat1
In Romania, se fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer bronhopulmonar sunt fumatori, potrivit Societatii Romane de Pneumologie. Totodata, studiile au aratat ca 89% dintre fumatorii din tara noastra si-ar dori sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat.

Legea abia votata a fost si atacata la CCR
Propunerea legislativa, care dateaza din 2011, prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat pe 15 decembrie de plenul Camerei Deputaților. entru acest proiect CD este Cameră decizională. Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 26 de abțineri. In ceea ce priveste sanctiunile, amenzile vor fi drastice, de la 100 la 500 de lei in cazul persoanelor fizice si intre 5000 si 15.000 lei, plus suspendarea sau inchiderea activitatii, pentru persoanele juridice.
Senatori din mai multe grupuri parlamentare (32 inj total) au inițiat, luni, o contestație la CCR la proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, a declarat pentru AGERPRES senatorul independent Alfred Laurențiu Mihai.
„Am contestat legea care se află la promulgare acum la domnul președinte Iohannis privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise. Legea are multe probleme de neconstituționalitate în exprimare. Se înțelege că inclusiv în spații colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteți fuma, ceea ce nu este constituțional”, a afirmat Alfred Laurențiu Mihai.
Senatorul a adăugat că, în opinia parlamentarilor care au depus contestația, legea în forma în care a fost adoptată separă fumătorii în două categorii: cei care pot fuma în aeroporturi sau cei care sunt în închisori de maximă siguranță și ceilalți fumători care nu au voie.
Nu sunt informatii ca printre senatorii care au contestat legea ar fi si nefumatori.

Vifor Rotar & Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.