Legea asistentei sociale inca in blocaj
Puterea acuza opozitia ca intarzie adoptarea Legii asistentei sociale, in timp ce opozitia sustine ca proiectul, in varianta Guvernului, este inacceptabil.
Pozitia Puterii
Ministrul muncii, Sulfina Barbu, ii critica pe parlamentarii PSD si PNL, pentru refuzul de a dezbate Legea asistentei sociale.
Ea sustine ca ca, in acest fel, USL apara actualul sistem, care permite fraudarea banilor publici.
Sulfina Barbu a dat exemplu judetul Sibiu, unde, in urma recentelor controale, s-a constatat ca nivelul fraudei, in privinta celor cu certificate de handicap ilegale, este de 82%.
„Consider ca blocarea legii asistentei sociale inseamna, practic, un cost masiv, pentru fiecare roman. Daca nu respectam angajamentul cu partenerii nostri externi, ne pierdem credibilitatea si ne vom imprumuta mai scump, tocmai atunci cand banii si ma refer in mod special la anul 2012, se vor gasi cu dobanzi mai mari, pe piata externa. Este un lucru cert”, a spus minsitrul muncii.
Pozitia Opozitiei
In schimb, liderul deputatilor social democrati, Mircea Dusa, considera inacceptabila Legea asistentei sociale, in varianta propusa de Guvern.
In opinia sa, intreaga restructurare a bugetului national demonstreaza incapacitatea Executivului de a gestiona problemele romanilor.
„Acest cod social nu face altceva decat sa taie, inca o data, dreptul la viata al romanilor, pentru ca cine studiaza bine acest proiect de lege o sa-si dea seama ca, de fapt, e o sistematizare a sistemelor de ajutor social al romanilor, dar, de fapt, inseamna desfiintarea a multor ajutoare sociale care se platesc, in momentul de fata, romanilor. Faptul ca la Senat se blocheaza proiectul de lege de mai multe saptamani, nu inseamna decat o amanare. Totusi, romanii sa mai ia un ajutor social sa poata trai, pentru ca guvernul Boc, in afara de a taia pretul la viata romanilor, n-a facut altceva nimic”, a spus Dusa.
Legea asistentei sociale, blocata pentru a patra oara
Opozitia blocheaza procedural, de mai multe saptamani, dezbaterea Legii asistentei sociale in Parlament, lege care, potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International, ar fi trebuit sa fie deja adoptata. Reamintim ca misiunea mixta, FMI&UE, va fi la Bucuresti intre 25 octombrie 7 noiembrie.
La ultima discutie din Senat pe Legea asistentei sociale opozitia respins din nou, solicitarea puterii de a introduce proiectul pe ordinea de zi.
Senatul este prima camera sesizata.
Pana la urma suntem in fata nu unei opozitii mai puternice in Senat, in urma cu o saptamana a mai trecut un PSD-ist la Putere, ci in fata unui joc de imagine si a neputintei Coalitiei PDL+UDMR+UNPR, care nu este in stare sa-si mobilizeze parlamentari majoritari si in aceasta camera.