Legea de salarizare unitara, se voteaza dar nu se aplica din 2011!!

Legea de salarizare unitara,
se voteaza dar nu se aplica din 2011!!

0 228

Din gandirea Coalitiei s-a coagulat, datorita „urgentei” o lege a salarizare unitare, care se voteaza in 2010 dar nu se aplica in anul 2011. Stie cineva ce se va intampla in 2012? Cine ca aplica legea? Un lucru este cat se poate de clar – bugetarii nu vor primi in 2011 salariile, indemnizatiile sau soldele lunare in functie de grila de salarizare. Suma sporurilor si a compensatiilor nu poate depasi 30% din salariu, iar premiile lunare acordate celor care au rezultate deosebite vor fi plafonate la doua salarii de baza lunare pe an, potrivit notei de prezentare a proiectului de lege a salarizarii, obtinuta de Mediafax.

In documentul citat se arata ca nu se aplica din 2011 prevederea potrivit careia salariile de baza, indemnizatiile lunare de incadrare si soldele functiilor de baza se stabilesc prin inmultirea coeficientilor de ierarhizare corespunzator claselor de salarizare cu valoarea de referinta a coeficientului de ierarhizare corespunzator clasei de salarizare 1, rotunjindu-se din leu in leu, in favoarea salariatului.

Valoarea de referinta pentru coeficientul de ierarhizare se stabileste anual
Valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierahizare 1 din grila de salarizare se stabileste anual prin lege, conform Legii responsabilitatii fiscal bugetare 69/2010, la propunerea Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor.
In cadrul noii grile de salarizare a bugetarilor au fost stabilite 110 clase de salarizare, carora le corespund coeficienti de ierarhizare la un interval de 1.025.
Totodata, legea salarizarii unitare reglementeaza situatia anumitor sporuri care au fost date sub forma unor sume compensatorii in anul 2010, stabilind ca in aceste cazuri se majoreaza salariile de baza cu cateva clase de salarizare succesive celei detinute.

Premiile lunare si sporurile vor fi plafonate
Prin noua lege a fost stabilit si un plafon pentru premiile lunare ce pot fi acordate de ordonatorii de credite personalului care a realizat sau a participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiei. Acest plafon a fost stabilit la 2% din cheltuielile cu personalul prevazut in statul de functii, iar individual la nivelul a doua salarii de baza lunare pe an.
Astfel, coeficientul de ierarhizare prevazut de noua lege pentru functia de auditor contine si sporul pentru complexitatea muncii, iar pentru persoanele care exercita activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, salariul de baza detinut se majoreaza cu patru clase de salarizare succesive.
Prin noua lege de salarizare a fost fixat si plafonul pentru sporuri, fiind prevazut ca suma sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor sau salariilor functiilor de baza ori ale indemnizatiilor lunare de incadrare. Suma sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor individuale nu poate depasi 30% din salariul de baza, solda, salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara de incadrare.

Exceptii
Guvernul poate aproba depasirea limitei de 30% pentru anumite categorii de personal si pentru conditii temporare de munca ce fac necesara acordarea unei plati suplimentare, cu respectarea limitei de maximum 30% pe totalul buget pentru fiecare ordonator principal de credite.
In nota de prezentare a proiectului de lege a salarizarii se mai arata ca pentru personalul din autoritatile administratiei publice centrale, structurile din subordinea acestor autoritati si din institutiile publice locale, nominalizat in echipele de proiecte finantate din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate si garantate de stat rambursabile sau nerambursabile, se asigura o majorare de pana la 25 de clase de salarizare suplimentare aplicate la salariul de baza lunar, proportional cu timpul efectiv alocat realizarii activitatilor pentru fiecare proiect.
Salarizarea personalului autoritatilor si institutiilor publice care si-au schimbat regimul de finantare – in conformitate cu dispozitiile Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor cadru cu CE si FMI – din institutii finantate integral din venituri proprii in institutii finantate integral sau partial de la bugetul de stat se realizeaza potrivit prevederilor contractelor colective de munca legal incheiate, pana la implinirea termenului pentru care au fost incheiate, in limita cheltuielilor de personal aprobate.
Totodata, in nota de prezentare a proiectului se mai arata ca pentru functiile de conducere au ramas doua grade de incadrare, la fel ca in prezent, coeficientii de ierarhizare din anexele legii unitare cuprinzand sporul de vechime in munca la valoarea maxima. Incadrarea in cele doua grade se realizeaza prin ordonatorul de credite in raport cu nivelul pregatirii profesionale, raspunderea in munca si experienta, precum si cu nivelul de complexitate a activitatii specifice fiecarui spor.

Clientela politica are liber la functii
Noua legea reglementeaza si situatia personalului care ocupa functii de conducere pentru care conditia este de studii superioare si care nu au absolvit studii de acest nivel. Astfel, aceste persoane vor beneficia de salariile de baza prevazute de lege pentru aceste functii, diminuate cu 10 clase de salarizare.
Persoanele care la data intrarii in vigoare a legii ocupa functii de conducere vor beneficia de o perioada tranzitorie de cinci ani in care sa obtina nivelul de studii impus de lege pentru exercitarea acestor functii. Daca dupa cei cinci ani conditiile de studii nu sunt indeplinite, persoanele respective vor fi incadrate pe functii de executie existente in statul de functii al ordonatorului de credite.
Totodata, prin noul act normativ se simplifica procedura de elaborare si avizare a regulamentelor privind acordarea sporului pentru conditiile de munca, ce vor fi elaborate de catre fiecare din ministerele coordonatoare ale celor sapte domenii de activitate bugetara – administratie, sanatate, invatamant, justitie, cultura, diplomatie, aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si de catre autoritatile publice centrale autonome. Acestea se aproba prin hotararea
Guvernului, la propunerea fiecaruia dintre ministerele coordonatoare sau autoritatile publice centrale autonome, cu avizul Ministerului Muncii si al Ministerului Finantelor Publice si cu consultarea federatiilor sindicale reprezentative domeniului de activitate.

Guvernul, nu are decat alternativa angajarii raspunderii!
Presiunea pusa de catre Basescu pe componentele Coalitiei (PDL, UDMR, UNPR si minoritati) a dat roade – proiectul Legii salarizarii unitare va trece spre Parlament. Prin aceasta Lege se pregateste o inghetare a salariilor concomitent cu satisfacerea cerintelor asumate de catre Guvernul Boc fata de FMI.
La nivelul Parlamnetului, cu toate manevrele facute de PDL, se pare ca mai mult decat s-a rupt pana acum din PSD si PNL nu se mai poate. Lipsa unei majoritati pentru a trece proiectele din zone legilor organice, obliga Guvernul Boc la asumare.
Astfel, conform unor declaratii, Proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului. Aici se va stabili calendarului de angajare a raspunderii Guvernului Boc.
Emil Boc a precizat ca documentul va include, practic, doua legi, respectiv o lege-cadru privind grila de salarizare, cu coeficiente de departajare intre 1 si 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu, si o lege de aplicare a salarizarii pentru anul 2011.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.