Legea Educatiei e blocata de interese

Legea Educatiei e blocata de interese

0 267

Ministrul Daniel Funeriu a declarat ca noua Lege a Educatiei este blocata in Senat de cei care „au interese directe ca invatamantul superior sa nu fie curatat”, transmite Agerpres. Oficialul a spus ca a fost facuta o analiza a banilor care au fost distribuiti universitatilor pentru investitii si ca s-au constatat „abuzuri”. Pe de alta parte, Funeriu a avertizat ca elevii care vor fi prinsi ca au copiat la Bacalaureat nu vor mai putea da examenul in doua sesiuni consecutive. „Vom fi mult mai severi cu tot ceea ce inseamna fraudare”, a afirmat ministrul.
„Aceasta lege a educatiei loveste in interesele nelegitime din invatamantul superior, motiv pentru care in Senatul Romaniei cei care au interese directe ca invatamantul superior sa nu fie curatat blocheaza aceasta lege”, a spus Funeriu, prezent duminica la Alba Iulia.
Ministrul a declarat ca s-au constatat „abuzuri” in privinta modului in care au fost distribuiti bani universitatilor pentru investitii: „Este oare o intamplare ca, in mandatul doamnei Andronescu, Universitatea Politehnica a primit de doua si de trei ori mai multi bani pe investitii decat Universitatea Bucuresti sau alte universitati similare cu Universitatea Politehnica? Ei bine, aceste abuzuri trebuie sa se incheie. Vedem influenta negativa a amestecului politicului in viata universitatilor”.
Vorbind despre situatia creata la Universitatea Spiru Haret, Funeriu a afirmat ca ministrul spune ca „a fost un razboi mediatic care nu a dus la nicio rezolvare punctuala”.
„Din pacate, pe fapte, daca ne uitam, rezultatele incep sa apara doar acum, cand aplicam legea. In mandatul meu, legea va fi aplicata in totalitate si nu cred ca vor exista cazuri in care sa se comita abuzuri”, a afirmat Funeriu.

Observatori la bacalaureat
Reprezentanti ai asociatiilor de parinti, ONG-urilor sau societatii civile din domeniu vor putea fi observatori atat la examenul de bacalaureat, cat si la evaluarea nationala, a declarat, sambata, Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei, transmite Agerpres. Badea a spus ca in ceea ce priveste structura examenului de bacalaureat, pana cand nu va exista o noua lege, probele de examen sunt cele pe care le-au avut elevii si in acest an.
„In calendarul nostru exista o perioada de timp in care reprezentanti ai asociatiilor de parinti, ONG-urilor, ai tuturor structurilor societatii civile din domeniu pot sa opteze in a fi prezenti in centrele de examen, vor primi autorizarea de acces si vor vedea la fata locului ce se intampla intr-o zi de bacalaureat in orice liceu din aceasta tara”, a afirmat secretarul de stat, referindu-se la aceasta noutate a metodologiei.
Badea a declarat ca, din punct de vedere organizatoric, sunt cateva „surprize frumoase”, mentionand aici faptul ca absolventii de clasa a XII-a vor finaliza cursurile mai repede decat restul elevilor, respectiv pe 27 mai, sau ca probele de competente nu se vor mai da in timpul anului scolar, acestea fiind „asezate intr-un calup inainte de probele scrise”.
Oana Badea a afirmat ca liceele in care promovabilitatea la bacalaureat a fost zero sau foarte slaba vor intra intr-o „etapa de monitorizare, chiar de control”, vorbind despre „un plan de actiune” ce trebuie „foarte clar urmarit, pentru ca acolo se intampla ceva din punct de vedere al procesului de predare-invatare”.
Intrebata cate astfel de licee exista la nivelul tarii, Badea a afirmat ca urmeaza sa fie facuta aceasta raportare. Ea a adaugat ca ministerul este interesat de analiza calitativa mai mult decat analiza cantitativa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.