Legea Educatiei – modificata peste noapte

Legea Educatiei – modificata peste noapte

0 233

Legea Educatiei va fi prezentata astazi in plenul celor doua camere reunite si va intra in vigoare in cazul in care Curtea Constitutionala nu o va intoarce din nou Executivului. In noaptea de dinaintea asumarii, Guvernul se pregatea sa modifice esential Legea Educatiei.
Dupa ce a refuzat sa raspunda cate amendamente au fost acceptate din cele peste 1.200 depuse de parlamentari, declarand „ministrul educatiei se concentreaza pe fond, iar de aceste lucruri se ocupa un intreg aparat tehnic, Funeriu a confimat schimbarile in forma finala deja anuntate de Gandul.
Printre cele mai importante modificari se numara faptul ca directorii unitatilor de invatamant vor avea dreptul sa faca parte dintr-un partid, dar fara sa mai ocupe functii de conducere sau de demnitate publica, iar rectorii universitatilor vor fi desemnati fie prin vot secret exprimat de cadrele didactice, fie de catre o comisie care va include si studenti In acelasi timp, rudele de pana la gradul 3 nu vor mai putea ocupa simultan functii de conducere in universitati.
Prevederea initiala, conform careia sefilor unitatilor de invatamant li se interzicea sa fie si membri de partid (articol ce a fost unul dintre motivele pentru care precedenta asumare a legii a fost declarata neconstitutionala) a primit „o indulcire”. Noua forma a legii spune acum ca directorii pot fi afiliati politic, insa nu li se va permite sa detina functii de presedinte sau vicepresedinte in filialele formatiunilor politice.
 Astfel, legea stabileste invatamant obligatoriu de zece clase, de la grupa pregatitoare la clasa a IX-a, care urmeaza a fi inclusa in cadrul gimnaziului. Liceul se va derula, asadar, pe durata a trei ani, iar elevii vor trece prin evaluari la fiecare doi ani, incepand cu clasa a doua si terminand cu clasa a X-a.
 Pe langa introducerea programului „Scoala dupa scoala”, care nu are insa caracter obligatoriu, proiectul prevede amenzi de pana la o mie de lei pentru parinti, in cazul absenteismului elevilor.
 Traseul cadrelor didactice va fi si el schimbat, absolventii de facultate putand sa devina profesori doar dupa urmarea unui masterat didactic de doi ani si parcurgerea unui stagiu de un an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.