Legea Educatiei – o noua asomare!

Legea Educatiei –
o noua asomare!

0 225

Dupa cate a patimit aceasta Lege Educatiei Nationale ar trebui inlocuit termenul de <> cu cel de <>. In 20 de ani atat bataia de joc asupra educatiei propriilor copii, legiferata de la nivelul Parlamentului nu s-a mai vazut nicaieri pe planeta. Joi in fata plenului reunit al Parlamentului, Guvernul Boc 5, pentru a doua oara in ultimele luni <> Legea Educatiei Nationale. Au fortat o noua maltratare a legii impotriva intereselor nationale, politizand excesin actul educational – o spun sindicatele, specialistii, dascalii, parintii si cea mai mare parte a clasei politice. Au trecut si peste toate cutumele adunate de decenii ignorand derularea unei proceduri in CCR si dezbaterea legii in Senat. Constitutionalistiul Boc a devenit imun la cate legi (ordonante) i-au fost trantite in cat de Curtea Constituitionala.
Intamplator sau nu pe data de 3 noiembrie Curtea Constitutionala urmeaza sa se pronunte asupra constitutionalitatii procedurii de adoptare prin asumarea raspunderii guvernamentale a acestui act normativ.
Conform procedurilor daca in termen de trei zile de la asumarea raspunderii deputatii si senatorii nu au initiat nicio motiune de cenzura la adresa Guvernului, atunci proiectul de lege se considera adoptat. Daca este depusa motiune de cenzura si aceasta primeste votul majoritatii deputatilor si senatorilor atunci Guvernul este demis.

Politizarea recunoscuta de Funeriu
Proiectul de lege instituie invatamantul obligatoriu de zece clase, grupa pregatitoare si clasa a IX-a fiind incluse in gimnaziu.
Guvernul a adoptat si o serie de amendamente depuse de parlamentari, printre modificarile aduse proiectului fiind si intarirea componentei profesionale.
„In urma unor propuneri venite de la Comisia de Educatie din Senat, componenta de invatamant profesional a fost intarita, astfel incat invatamantul profesional sa nu mai fie o cale a esecului, tinerii care, sigur, nu pot sa mearga altundeva, merg sper profesional. Ruta profesionala trebuie sa fie o ruta a succesului in viata”, a explicat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, la finalul sedintei de Guvern de miercuri in care s-a adoptat proiectul de lege.
De asemenea, a fost relaxat regimul instituit in proiectul initial, potrivit caruia membrii de partid nu puteau fi directori de scoli si licee. Printr-un amendament, s-a stabilit ca directorii sa nu ocupe functii de conducere in partide.
„Poate cel mai mare rau adus invatamantului din Romania a fost politizarea. Prin acest proiect de lege facem un pas inainte spre ceea ce inseamna depolitizarea invatamantului in Romania, atat in invatamantul preuniversitar, cat si in invatamantul universitar. (…) Este vorba de a nu detine functii de conducere politice si tot asa cum este interzisa, de exemplu, posibilitatea ca un rector sa aiba in acelasi timp functii politice importante. Apartenenta la un partid politic este un drept constitutional al fiecaruia, dar vrem sa ne asiguram ca scolile si universitatile noastre nu sunt conduse si nu exista o mana lunga a politicului in ele”, a sustinut Daniel Funeriu.
In privinta universitatilor, a fost extinsa interdictia ocuparii unor functii de conducere in institutiile de invatamant superior de catre persoane care au relatii de rudenie de pana la gradul trei. „Intotdeauna am spus-o, nepotismul in universitatile Romaniei a atins niste cote pe care nu le putem permite in continuare si in aceasta lege am instituit prevederea ca soti, rude, fini, pana la gradul trei, nu pot ocupa simultan functii de conducere in universitati”, a mentionat ministrul Educatiei.
Potrivit proiectului, se prevad doua modalitati de alegere a rectorului in universitati. Primul prevede alegerea de catre toate cadrele didactice si toti cercetatorii titulari din universitate, printr-un vot direct, secret. Un al doilea mod de alegere a rectorului este desemnarea de catre Senatul universitar a unei comisii formate din 50% membri interni din universitate si 50% membri externi, dintre membrii interni facand parte si studentii.
In acest model, aceasta comisie selecteaza rectorul, a explicat ministrul.
Totodata, in invatamantul universitar, se prevad proceduri care tin cont in promovare exclusiv de calitate, „proceduri foarte stricte de promovare, care sa asigure ca intr-un interval de timp relativ scurt tinerii de valoare ai Romaniei isi vor gasi un loc firesc in universitatile noastre”, a adaugat ministrul Educatiei.

O noua motiune de cenzura
PNL si PSD+PC au parasit sala de plen a Parlamentului, dupa ce au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a asumarii raspunderii Guvernului pe legea Educatiei Nationale. Social-democratul Cristian Dumitrescu a fost primul care a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui subiect.
„In acest moment, Curtea Constitutionala a Romaniei nu s-a pronuntat, amanand pronuntarea. In orice sistem de drept constitutional exista o derogare de la procedura pe care noi o putem desfasura”, a spus Dumitrescu.
Si liberalul Eugen Nicolaescu a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a acestui subiect, pe motiv ca CCR nu s-a pronuntat inca. In acest context, el a aratat ca PNL nu va participa la dezbateri daca subiectul nu va fi eliminat de pe ordinea de zi.
Liberalii au fost primii care au anuntat ca vor sa depuna motiune de cenzura in urma asumarii raspunderii Guvernului pe proiectul legii Educatiei.

AGERPRES
Mircea Dusa: Opozitia va depune o noua motiune de cenzura impotriva Guvernului pe Legea educatiei

Conform declaratiilort liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa, pe parcursul zilei de vineri textul noii motiuni va fi redactat sub coordonarea fostului ministru al Invatamantului, Ecaterina Andronescu si ca aceasta va intruni toate semnaturile necesare. „… sper ca maine (vineri n.r.) pana in pranz sa depunem motiunea de cenzura”, a anuntat Dusa.
Liderul deputatilor PSD a sustinut ca noul demers indreptat impotriva Guvernului va avea sanse reale sa fie adoptat de Parlament, bazandu-se pe ideea ca „cetatenii vor afla ce se va intampla o data cu aplicarea acestei legi nu numai legat de cadrele care isi desfasoara activitatea in invatamant, dar mai ales de efectele pe care aceasta lege le va avea pe termen lung in Ardeal”.
El a adaugat ca UDMR, „care sustine cu ardoare acest proiect de lege”, nu se gandeste ca elevii de etnie maghiara aveau posibilitatea sa invete limba romana la trei materii. „Acum vor invata la o singura materie, la limba romana. Dar si acolo, stiu foarte bine, copiii invata limba romana cu suplinitori de etnie maghiara care nici ei nu cunosc limba romana”, a spus Dusa.
„Lucrurile sunt schimbatoare. Ieri a fost o lupta, urmeaza alta lupta. Nu am pierdut un razboi, nu am pierdut rigoarea si forta pentru a ne bate ca aceasta tara sa-si intre o data in normalitate”, a mai comentat Dusa posibiltatea de reusita a noii motiuni de cenzura.
La nivelul grupului parlamentar al PNL s-a demarat deja procedura initierii unei motiuni de cenzura si strangerii de semnaturi pentru depunerea acesteia, a anuntat, joi, in plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, viceliderul deputatilor liberali Eugen Nicolaescu.

Opozitia are dreptul, potrivit legii fundamentale, sa initieze o motiune de cenzura, in cazul asumarii raspunderii Guvernului pe un act normativ. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.