Legea invatamantului intre politizare si responsabilitate (1)

Legea invatamantului intre politizare si responsabilitate (1)

0 216

CUM II DISCRIMINEAZA PE ROMANI noua „LEGE A INVATAMANTULUI”

Varianta legii Boc-Funeriu, conditia sustinerii de catre UDMR

Fara tagada, legile tarii trebuie sa asigure dezvoltarea armonioasa a oricarui cetatean, indiferent de nationalitate, religie sau sex. Dar acest concept al „discriminarii pozitive” este prost inteles si, mai ales, exploatat cu nesimtire de catre exponentii comunitatii maghiare din Romania.

Iata unele dintre prevederile care evident descriminatoare fata de elevii romani.

Art 37, alin.(1): „In cadrul invatamantului preuniversitar cu predare in limbile minoritatilor nationale, toate disciplinele se studiaza in limba materna, cu exceptia disciplinei Limba si literatura romana”. Asta,….cu exceptia, ar fi fost culmea!

Art 37 alin. (2): „Disciplina Limba romana se preda, pe tot parcursul invatamantului preuniversitar, dupa programe scolare si manuale elaborate in mod special pentru minoritatea respectiva” si alin.(4): „Testele la limba si literatura romana se elaboreaza pe baza programei speciale”.

Art. 37, alin. (8): „In invatamantul primar, gimnazial si liceal cu predare in limbile minoritatilor nationale, istoria si geografia se predau in aceste limbi, dupa manuale scolare si programe identice cu cele pentru clasele cu predare in limba romana, cu obligatia transcrierii si insusirii toponimiei si a numelor proprii romanesti si in limba romana”.

Aceste prevederi asigura practic definitivarea segregarii pe criterii etnice a invatamantului din Romania. Invatarea limbii romane dupa o programa speciala si, mai mult, testarea cunostintelor tot dupa o programa speciala, vor conduce la adoptarea unui comportament lejer al elevilor si profesorilor fata de aceasta limba si, implicit, la indiferenta fata de insusirea ei. Limba romana ca limba straina se invata, in prezent, doar in cadrul facultatii de limbi si literaturi straine si se adreseaza exclusiv studentilor straini care vin in Romania cu burse de studiu.

In cazul studierii disciplinelor Istoria Romanilor si Geografia Romaniei,(culmea,unele elaborate si tiparite in Ungaria ! )elevul minoritar va pierde orice legatura cu valorile traditionale romanesti, fiind necesara realizarea unui singur pas pana la momentul in care cele doua discipline vor fi studiate dupa manuale alternative, astfel incat adevarul istoricsa fie prezentat in functie de interesele fiecarei minoritati in raport cu statul roman.

Art. 36, alin.(14): „In invatamantul in limbile minoritatilor nationale, in comunicarea interna si in comunicarea cu parintii elevilor si prescolarilor, se poate folosi limba de predare – limba materna” si alin.(15): „in invatamantul primar cu predare in limbile minoritatilor nationale, calificativele se noteaza si in limba de predare.”

Cele doua prevederi asigura, practic, debutul oficializarii limbii maghiare la nivel national, prin lege. Redactarea documentelor interne in limba maghiara, emiterea de adeverinte in limba maghiara catre parintii elevilor si trecerea calificativelor in aceeasi limba vor fi urmate, la cel mai scurt timp, de solicitarea acelorasi drepturi si in ceea ce priveste, de exemplu, administratia.

Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.