Legea lustratiei si Traian Basescu

Legea lustratiei si Traian Basescu

0 134

Pe blogul sau, Adrian Nastase afirma: “Dacã Legea lustratiei venea la vremea ei, Romania scapa de Traian Basescu. Noi adaugam ca si cea mai mare parte din Ciuma albastra (SECURITATEA) nu mai era astazi in prezenta in toate institutiile Puterii.

Insa tintele directe ale lui Nastase sunt Sever Voinescu si Emil Boc. Nastase scria la sfarsitul saptamanii trecute, pe blog, despre Legea lustraþiei. Fostul premier il critica pe cel actual, sustinand ca nu in perioada in care PSD a condus Executivul, ci in guvernarea PDL a fost politizata Justitia, Administratia locala, si a adaugat ca Puterea invoca situatia economica mondiala pentru a justifica „decizii aberante”.

Basescu “nomenclatorul” Elenei Ceausescu
Adrian Nastase critica proiectul Legii lustraþiei, al PDL, si pe Sever Voinescu, despre care spune ca nu are proprietatea termenilor atunci cand vorbeste despre acest subiect.
„E adevarat insa ca daca, in 1990, ar fi fost adoptata legea lustratiei, si ea ar fi fost aplicata, cel caruia domnul Voinescu i-a fost purtator de vorbe, Traian Basescu, fost nomenclaturist in nomenclatorul Elenei Ceausescu – dupa cum scriu ziarele – nu ar mai fi putut candida si Romania ar fi mers pe un alt drum”, scrie Nastase, care il intreaba ironic pe Voinescu daca crede ca rezultatul alegerilor prezidentiale, pierdute de Traian Basescu in tara si castigate, dubios, in strainatate, reprezinta o victorie morala.
Nastase spune ca ii este greu sa ia lectii de morala de la demagogii pe care i-a cunoscut de la Revolutie incoace si care, in numele moralei, au obtinut tot felul de sinecuri.
In plus, Adrian Nastase spune ca in cazul in care aceasta lege va fi adoptata, Crin Antonescu, presedintele PNL, sau Victor Ponta, presedintele PSD, nu vor avea o problema, in timp ce Boc este mai curand remaniabil decat lustrabil.

„Intr-una dintre desele sale tumbe discursive, Emil Boc s-a apucat sa transmita ca PDL face reforma statului si nu bate pasul pe loc, folosind criza economica drept pretext. Iesirea sa a continuat cu un exces a la Mama Omida. Boc a decretat ca PSD si PNL nu ar fi facut nimic, invocand criza, daca ar fi ajuns la guvernare”, noteaza Nastase, intr-o continuare a disputei pe tema legii lustratiei pe care a initiat-o cu premierul.

Nepotismul si clientelismul politic la cote de “inundatiei”
Nastase a invocat un citat dintr-o declaratie a actualului premier pentru a argumenta faptul ca Guvernul Boc, si nu cel pe care el l-a condus, a politizat justitia si administratia si a ingradit libertatea presei.
Fostul prim-ministru spune ca, din cate isi aminteste, PSD a depolitizat numirile sefilor organelor judiciare, in timp ce Emil Boc si „stapanul sau”, presedintele Traian Basescu, au luat toate fraiele justiaiei in mana lor.
„Legea declararii transparente a averilor, a conflictului de interese, chiar si crearea DNA(PNA) au fost realizate de guvernul PSD. PDL a dezvoltat, in schimb, la un nivel nemaiintalnit, nepotismul si clientelismul politic. Recentele numiri in strainatate si felul in care s-au facut au demonstrat lipsa de jena si de masura in aceasta privinta. Ceea ce se intampla la Compania de Drumuri, de asemenea”, scrie Nastase.
In ce priveste afirmatia lui Boc privind libertatea presei in timpul guvernarii Nastase, fostul premier spune ca nu isi aminteste ca in acea perioada ministrii sa sfideze opinia publica, refuzand sa se prezinte la alte televiziuni decat la cele care „ii lasa sa bata campii” si se intreaba ce s-ar fi intamplat daca el ar fi facut un gest similar celui al lui Emil Boc, smulgand microfonul din mana unui reporter.
Nastase considera ca Guvernul Boc este cel care a instituit, prin lege, dreptul administratiilor locale de a politiza toate functiile la nivel local.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.