Legea malpraxisului, la un pas de a fi adoptata

Legea malpraxisului, la un pas de a fi adoptata

0 228

Legea malpraxisului, care vizeaza modificarea si completarea Legii 95/2006 prin posibilitatea rezolvarii amiabile intre pacient, unitatea medicala si societatea de asigurari a prejudiciului cauzat de acte medicale, a trecut de Senat si va ajunge in plenul Camerei Deputatilor. Initiativa legislativa a medicului-deputat Tudor Ciuhodaru prevede ca pacientul va avea libertatea de a alege fie calea judiciara, fie calea administrativa.
In opinia sa, solutionarea cazurilor de malpraxis poate fi imbunatatita prin adoptarea recomandarilor Comitetului de Ministri al Consiliului Europei privind managementul sigurantei pacientului si prevenirea efectelor adverse in sistemul sanitar. Acestea prevad elaborarea unui cadru politic coerent si comprehensiv in domeniul sigurantei pacientului in care sa existe si posibilitatea rezolvarii administrative extrajudiciare care are multiple avantaje.
„Solutionarea cazurilor de malpraxis este greoaie in Romania. Pentru obtinerea de compensatii, pacientul roman utilizeaza legea civila si exista numeroase nemultumiri legate de durata si rezultatele procesului. La momentul actual, in Europa se considera ca rezolvarea strict judiciara este contraproductiva. Pacientul este supus unei proceduri dificile si de durata in care trebuie sa demonstreze, utilizand resurse materiale importante, cauzalitatea act medical-prejudiciu. Din cauza costurilor mari ale asigurarilor, multi medici se orienteaza spre specialitati de minim risc. Se practica medicina defensiva lasand descoperite multe dintre sectoarele medicale. Sistemul medical pune accentul pe esecul medicului fara sa incerce identificarea deficientelor din sistem care ar fi putut fi cauza esecului”, declara pentru AGERPRES in luna martie, odata cu depunerea initiativei legislative, deputatul Tudor Ciuhodaru.
Conform parlamentarului iesean, pacientul va beneficia de o procedura rapida, posibilitatea evitarii prejudiciului este stabilita de experti, costurile sunt reduse si multi pacienti primesc compensatiile adevarate, medicii vor avea asigurarea platita de unitatea sanitara intrucat vor fi inclusi in responsabilitatea institutionala si se vor raporta corespunzator la desfasurarea actului medical.

„Personalul medical e obligat sa aiba asigurari iar evaluarea cazurilor se face pe baze obiective, avand la baza posibilitatea ca prejudiciul sa poata fi evitat de catre un specialist experimentat. Pe baza aceluiasi principiu, companiile de asigurari evalueaza obiectiv cazul. Astfel se promoveaza in intreg sistemul medical raportarea si analizarea cazurilor si se faciliteaza identificarea cauzelor din sistem care au generat eroarea/greseala. Daca exista vointa politica si este sustinuta aceasta lege, vom contribui la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, consacrate in art. 22 al Constitutiei Romaniei – dreptul la viata si dreptul la integritate fizica si psihica”, a precizat deputatul Tudor Ciuhodaru.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.