Legea Micii Reforme in Justitie

Legea Micii Reforme in Justitie

0 271

Justitia din Romania, independenta si depolitizata doar pe hartie, ramane singura institutie monitorizata de C.E. si vinovata de multele rele din tara. Despre disfunctionalitatile sau recordurile nedorite din Justitie se poate vorbi zile intregi. Pana si Puterea recunoaste ca Justitia este cel mai aspru criticata institutie, extrem de lenta in solutionarea cauzelor, procedurile judiciare sunt greoaie, formaliste, costisitoare si de lunga durata. “Eficacitatea administrarii actului de justitie consta in mare masura si in celeritatea cu care drepturile si obligatiile consfintite prin hotarari judecatoresti intra in circuitul juridic, asigurandu-se astfel stabilitatea raporturilor juridice deduse judecatii” se recunoaste in expunerea de motive la un ultimact normativ.
Modificarie pentru Proiectul legii Micii reforme in Justitie a fost aprobat in cadrul Guvernului.
Iata aici cateva din modificarile prevazute in legea micii reforme:
• In privinta cauzelor civile prima si ultima instanta va fi judecatoria pentru solutionarea proceselor si cererilor evaluabile in bani, in valoare de pana la 2.000 lei.
• Prin proiect se propune si eliminarea caii de atac a recursului impotriva hotararii prin care judecatoria solutioneaza plangerea formulata impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei si de aplicare a sanctiunii. In consecinta, plangerile, in materie contraventionala, de competenta judecatoriei, urmeaza a fi solutionate de catre aceasta instanta, in prima si ultima instanta.
• O evaluare a volumului acestor cauze in activitatea judecatoriilor, la nivelul anului 2009, releva faptul ca numarul plangerilor contraventionale se ridica la 174.032, dintre acestea, ponderea cea mai mare vizand plangerile formulate impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor contraventionale in domeniul circulatiei pe drumurile publice prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
• Judecarea recursului in interesul legii in termen de cel mult trei luni de la data sesizarii instante. Prin proiectul de lege a fost modificat si modul in care ICCJ va judeca recursul in interesul legii, completul de judecata fiind compus din 20 de judecatori din care 14 judecatori din sectia in a carei competenta intra problema de drept care a fost solutionata diferit, precum si cate doi judecatori din cadrul celorlalte sectii.
• Stramutarea unei cauze se va putea solicita numai o singura data. Proiectul prevede ca stramutarea procesului sa nu mai poata fi ceruta din nou, decat in cazul in care noua cerere se intemeiaza pe imprejurari necunoscute la data solutionarii cererii anterioare sau ivite dupa solutionarea acesteia.
• Proiectul de lege mai prevede si unele masuri pentru accelerarea proceselor. Cea mai importanta ar fi ca judecatorii pot fixa termene de judecata de pe o zi pe alta. De asemenea, a mai fost modificat si modul de citare al partilor dintr-un proces. Astfel ca potrivit proiectului partile pot fi citate prin orice mijloace: prin fax, telefon, email, telegrafic etc.
• Prin proiect se stimuleaza si utilizarea mediatorilor in anumite cauze. Iata ce prevede proiectul despre acest subiect: Incearca solutionarea unor conflicte in afara cadrului judiciar, proiectul prevede expres posibilitatea instantei ca, in materie comerciala si in cauzele de divort, inclusiv in cazul in care din casatorie au rezultat copii minori, sa recomande partilor medierea. Elementul de noutate consta in aceea ca, atunci cand o asemenea recomandare exista, partile vor participa la o sedinta gratuita de informare asupra avantajelor acestei proceduri, la finalul careia pot lua decizia de a continua solutionarea litigiului prin mediere sau de a reveni in instanta.
• In materie civila ciclul procesual se poate relua numai o singura data.
• Exceptiile de nelegalitate vor fi judecate de completul de judecata in fata caruia s-a ridicat acesta exceptie. Astfel dosarul nu mai sta intr-o inertie pana se judeca la o alta sectie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.