Legea recursului compensatoriu a stârnit panică și la Brașov
Nici brașovenii nu se mai simt în siguranță după înmulțirea violențelor comise de unii dintre pușcăriașii eliberați prin legea recursului compensatoriu. Procurorul brașovean Claudiu Sandu spune că a fost cea mai proastă soluție aflată la îndemna guvernanților
Nici brașovenii nu se mai simt în siguranță după înmulțirea violențelor comise de unii dintre pușcăriașii eliberați prin legea recursului compensatoriu. Procurorul brașovean Claudiu Sandu spune că a fost cea mai proastă soluție aflată la îndemna guvernanților. Președintele Klaus Iohannis a cerut ieri Guvernului Dăncilă măsuri urgente pentru diminuarea efectelor legii. După valul de crime, violuri și tâlhării, și la Brașov oamenii se gândesc serios la siguranța lor.
Peste 14.000 de persoane au fost eliberate până în prezent înainte de termen în baza recursului compensatoriu, legea care acordă șase zile de libertate la fiecare 30 petrecute după gratii în condiții improprii și gratificații bănești. Mulți infractori s-au întors în scurt timp în celule pentru exact aceleași fapte pentru care fuseseră închiși.
Valul de violențe comise de recidiviști i-a îngrozit și pe brașoveni. „Sigur că nu ne simțim în siguranță pentru că, dacă e vorba să mai dea drumul și altora foarte periculoși, suntem nevoiți să stăm mai mult în casă și cu frică”, spune un brașovean pensionar.„Nu-mi convine că sunt eliberați, evident, dar acum sau mai târziu lucrurile tot s-ar fi întâmplat pentru că oamenii ăștia după părerea mea nu au leac”, consideră o brașoveancă.
Pe lângă cazurile violente mediatizate, sunt sute de alte fapte care nu au fost surprinse de camerele de supraveghere.
Procurorii spun că aceste efecte ar fi putut fi evitate, prin investiții în penitenciare sau efectuarea de plăți în continuare de despăgubiri în procesele câștigate la CEDO.
„Din punctul meu de vedere s-a ales soluția cea mai proastă ca acești oameni să fie puși în libertate. Unde mai pui că în mintea unora ar fi necesară și plata unor despăgubiri”, spune Claudiu Sandu, prim procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov.
Președintele Klaus Iohannis a solicitat eri Guvernului să vină rapid cu soluții pentru diminuarea efectelor legii recursului compensatoriu.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat la Bruxelles că recursul compensatoriu a fost inițiat de Cabinetul Cioloș, dar a uitat să precizeze că proiectul inițial a fost modificat substanțial pe Parlamentul controlat de majoritatea PSD-ALDE.
Vifor Rotar
Mai vifor unde ai vazut tu atata panica? Ce ma au disparut oamenii de pe strazi? Unde traiesti? Procurorii de la Brasov sunt la fel ca cei din Prahova sau Buhor. Cum poti sa semnezi astfel de articole?
Dane de ceva timp dl Vifor e „rupt” de realitate. Este regretabil ca un astfel de ziarist să scrie la comanda. Aici nu mai este vorba de optiune politica ci de responsabilitate fata de profesie si fata de cititori. Si ce articole/analize/editoriale am citit sub semnatura dlui Rotar Vifor. Mare pacat!