Legea referendumului intre promulgare si Senat
Asa cum era de asteptat disputa pe Legea referendumului a incins o parte din oamenii politici dar si unele institutii. Planificata ca “o bomba cu efect intarziat”, tocmai pentru a proteja locatarul portocaliu de la Cotroceni.
Legea referendumului, devine si un test pentru noua putere de la presedintele interimar pana la noua majoritate parlamentara. Rezultatele de la ultimul recesamant coroborate cu modificarile legii aveau darul sa protejeze un Traian Basescu, ramas singurul sprijin al PDL in lupta politica din toamna. Cu tot sprijinul CCR (Curtea Constituţională) lucrurile, destul de incalcite, nu raman ca in planificarea initiala si mai mult decat atat, sub focul incrucisat al unor institutii de la Bruxelles si al unor lideri europeni, noua putere pare sa fi trecut un test al rezistentei in fata unui Sistem portocalizat ce nu vrea sa renunte la guvernare.
Legea referendumului la promulgare
PreÅŸedintele interimar a avut, luni, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu primul-ministru Victor Ponta, cu preÅŸedinÅ£ii Senatului ÅŸi Camerei DeputaÅ£ilor, Petru Filip, respectiv Valeriu Zgonea, ÅŸi cu ministrul pentru relaÅ£ia cu Parlamentul, Mircea DuÅŸa.
Crin Antonescu a anunÅ£at că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului, aÅŸa cum a trecut de Curtea ConstituÅ£ională. "Le-am adus la cunoÅŸtinţă ceea ce vă aduc ÅŸi dvs ÅŸi anume că am decis să promulg legea de modificare a legii referendumului, aÅŸa cum a fost ea votată de Parlamentul României, aÅŸa cum a trecut prin CCR. (…) Am promulgat această lege ÅŸi cred că în felul acesta am închis unul dintre subiectele fierbinÅ£i de dezbatere", a afirmat Antonescu, într-o declaraÅ£ie susÅ£inută la Palatul Cotroceni. PreÅŸedintele interimar Crin Antonescu a mai spus că legea privind organizarea referendumului precizează desfăşurarea acestuia într-o singură zi, dar consideră că o prelungire a programului de vot, în interiorul aceleiaÅŸi zile, ar fi posibilă. "Legea precizează foarte clar durata sau desfăşurarea referendumului pentru o zi. Avem, de asemenea, hotărârea Parlamentului, care include ÅŸi suspendarea ÅŸi organizarea referendumului, care stabileÅŸte ziua, una singură, pe 29 iulie pentru acest referendum. Am văzut, sigur, ipoteze sau solicitări pentru prelungirea datei referendumului. Din punct de vedere oficial, nu am avut în discuÅ£ie aÅŸa ceva niciodată. Proiectul legii prevede o zi, eu am promulgat-o aÅŸa cum este legea. Sigur, pe de altă parte, că i-am împărtăşit primului-ministru, dincolo de promulgarea acestei legi, preocuparea mea pentru ca indiferent de condiÅ£iile pe care legea le stabileÅŸte, câÅ£i mai mulÅ£i cetăţeni români cu drept de vot, în Å£ară ÅŸi în străinătate, să poată avea fizic acces pentru a-ÅŸi exercita dreptul de vot", a declarat Antonescu, întrebat despre posibilitatea organizării referendumului pentru demiterea preÅŸedintelui suspendat Traian Băsescu pe durata a două zile. El a mai afirmat că a discutat cu premierul Ponta care l-a asigurat de luarea tuturor măsurilor pentru ca orice cetăţean român din Å£ară sau din străinătate, să-ÅŸi poată exercita dreptul la vot. "În sensul acesta, eu consider că prelungirea programului de vot în interiorul aceleiaÅŸi zile, pentru că avem de la ora 08,00 la ora 20,00, s-ar putea face de la ora 07,00 la ora 22,00 sau 23,00. Astea sunt chestiuni care eventual se pot reglementa, cred, la nivelul unei decizii a Guvernului care se ocupă cu organizarea, care este responsabil de organziare. De asemenea, un număr de secÅ£ii suficient de mare ÅŸi în Å£ară ÅŸi în străinătate, pentru că este esenÅ£ial să fac în aÅŸa fel încât instituÅ£iile responsabile să asigure dreptul oricui doreÅŸte", a adăugat Antonescu.
Legea referendumului reintra in Parlament
Senatul se va reuni miercuri în sesiune extraordinară pentru a pune în acord Legea referendumului cu decizia CurÅ£ii ConstituÅ£ionale a României. Biroul Permanent al Senatului se întâlneÅŸte în ÅŸedinţă, marÅ£i, începând cu ora 13,00, urmând ca ÅŸedinÅ£a plenului să aibă loc miercuri, la ora 12,00. IniÅ£ial, Senatul, fiind prima Cameră sesizată cu privire la legea referendumului, avea programată ÅŸedinÅ£a Biroului Permanent pentru luni, iar sesiunea extraordinară a acestui for legislativ ar fi început cu o ÅŸedinţă de plen, programată pentru marÅ£i.