Legea salarizarii unice
In ultima vreme se tot freaca mangalul cu aceasta lege a salarizarii unice, fara a se ajunge la un rezultat. Ba, pe deasupra Guvernul Boc are grija sa bage zazanie intre diferitele categorii de salariati, probabil din instinct, caci nu-i cred in stare pe multi politicieni dintre cei care ne tot conduc sa aiba destula cultura ca sa fi auzit de vechiul principiu „Divide et impera!”.
Oricum, cu totii latra, pe unde apuca, despre eradicarea nedreptatii si cinstea reinstaurata, fara sa aminteasca faptul ca vreo 500.000 de angajati ai statului ar putea „scapa” de legea salarizarii unice.
Si iata cum se va eradica nedreptatea, in contextul crizei si a multtrambitatei economii care trebuie facuta: salariile mari de la stat vor astepta ca salariile mici sa le ajunga din urma.
Liderii partidelor de guvernamant au convenit, miercuri, asupra principiilor ce vor fundamenta legea salarizarii in sectorul bugetar, stabilindu-se ca proportia dintre cel mai mic si cel mai mare salariu din sistem sa fie de 1 la 15, iar implementarea noului sistem de salarizare sa se realizeze intr-un termen de cinci ani, prin cresteri salariale diferentiate. Majorarile salariale din sistemul bugetar se vor face diferentiat in urmatorii ani, in functie de grila de ierarhizare pe care ministerele o vor stabili cu sindicatele, existand posibilitatea ca in interiorul aceleiasi categorii de bugetari unele salarii sa creasca mai mult si altele mai putin, a declarat pentru Business Standard secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Acesta a precizat ca membrii Executivului nu au discutat nici despre o eventuala inghetare a salariilor mai mari decat cel al presedintelui, nici despre o majorare a perioadei de aplicare a legii salarizarii de la trei la cinci ani, cu toate ca premierul Boc a vorbit despre acestea.
Iata si cat de unica se pare ca va fi legea salarizarii si cine va avea bafta sa scape de ea.
Proiectul Legii Salarizarii Unice a bugetarilor are deja cateva principii de elaborare europene. Premierul Emil Boc a declarat ca aceasa lege, care se va aplica din 2010, va aduce raportul dintre salariul cel mai mic si salariul cel mai mare la valoarea 1 pe 15. De asemenea, sporurile vor avea o pondere de maximum 30 la suta din castigurile salariale. Premierul a subliniat ca „salariile nu vor scadea”. Dar Emil Boc n-a mai explicat ca, prin taierea unor sporuri care nu vor fi incluse in salarii, mulþi bugetari vor avea nu salarii, ci venituri salariale mai mici. In plus, legea salarizarii unice nu va fi aplicatã tuturor angajatilor la stat. In Romania existã peste 500.000 de angajati ai societatilor comerciale de stat care vor scapa de prevederile legii pentru simplul motiv ca, din punct de vedere legal, nu sunt bugetari. Numai in subordinea Ministerului Transporturilor existã 20 de astfel de companii, printre care se numara CFR SA, CFR Calatori, CFR Marfa, Compania de Autostrazi. La acestea se adauga companii din domeniul energetic, cum ar fi Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transelectrica, Termoelectrica, Romgaz, plus alte companii precum Loteria Nationala, Imprimeria Nationala sau Apele Romane, precum si altele bine ascunse in tainitele intereselor economice si, mai ales, politice, avand in vedere ca ministerelor li se da mana libera la numirea angajatilor dupa criterii politice.
Vedeti cum arata dreptatea si echitatea premierului Boc, care ramane gandirea mentorului sau si, de fapt, a intregului partid ciumat?
Dan Bota