Legea salarizarii unice doar cu acordul FMI?

Legea salarizarii unice doar cu acordul FMI?

0 234

Ministerul Finantelor nu a reusit pana acum sa stabileasca impactul financiar pe care il va avea Legea salarizarii unice asupra bugetului. De aceea, finalizarea Proiectului a fost amanata in mai multe randuri.
Disperarea este mare. Solicitarea premierului Boc, de reducere asumata a lefurilor cu 20%, a tuturor ministrilor din Cabinet, este o confirmare a disperarii dar si a marilor sacrificii ce vor urma.
Dupa trei amanari consecutive, ultimul termen a fost stabilit pentru miercuri, 22 iulie, insa nici atunci nu a fost luata vreo decizie in Guvern. Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii, a declarat pentru HotNews.ro ca sunt inca discutii cu Ministerul Finantelor, urmand sa fie consultata si delegatia Fondului Monetar International care va sosi in Romania la sfarsitul lunii iulie. Delegatie a Fondului va face si evaluarea acordului de imprumut convenit cu Romania in primavara acestui an.

MF cauta bani care nu sunt!
„Reprezentantii FMI vin intr-o misiune de evaluare, nu vin sa ne spuna sa facem ceva intr-un anumit fel. Isi expun punctele de vedere, iar noi vom tine cont de ele in asa fel incat sa respectam termenii acordului”, a precizat Mocanu. La ora actuala, Ministerul Finanatelor incearca sa gaseasca solutia cea mai buna pentru ca noua grila de salarizare sa nu afecteze bugetul. „A fost o discutie intr-un cadru mai amplu (n.red. in Guvern) pe marginea proiectului si s-a decis ca este necesara aceasta lege si ca trebuie stabilita posibilitatea de finantare, identificate sursele pentru partea financiara”, a afirmat Valentin Mocanu. Acesta a precizat ca forma finala a grilei de salarizare va fi stabilita in functie de evaluarea financiara pe care o va face Ministerul Finantelor pentru perioada 2010-2015.
Cresterea fondului de salarii pentru personalul din sistemul bugetar nu poate depasi 25% pana in 2014, a declarat recent ministrul Muncii, Marian Sarbu.
Initial, premierul Emil Boc a cerut ca Proiectul sa fie gata pana pe 20 iunie pentru a putea Guvernul sa-si asume raspunderea in Parlament pana pe 30 iunie. Pana la acea data, au fost finalizate dezbaterile cu sindicatele pe marginea Proiectului, fiind stabilita o forma a grilei unice. Aceasta grila fost discutata in Guvern, insa atunci s-a constatat ca bugetul nu poate suporta coeficientii de salarizare asa cum au fost stabiliti in grupul de lucru. De aceea, s-a decis reducerea lor. De atunci, Ministerul Finantelor se tot chinuie sa elaboreze o analiza financiara asupra Proiectului. Astfel, in ciuda deselor intalniri ale grupului care a lucrat la elaborarea Proiectului, nu s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste modul in care va arata grila unica a salarizarii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.