Legea si locuintele vechi
Ministerul dezvoltarii ofera un proiect al Legii Locuintelor.
Proiectul prevede, printre altele, amenzi destul de drastice pentru nerepararea cladirilor vechi si in stare avansata de degradare. Amenzile, dresate proprietarilor, sunt situate intre 2.000 si 5.000 de lei.
Legea se refera la cladirile aflate in zone rezidentiale delimitate prin documentatie de urbanism si care vizeaza cladirile aflate in stare avansata de degradare fizica, reprezentand un pericol public.
Asa ca oricare cetatean poate sesiza, pe orice cale, primarului ca o cladire sau alta sta sa cada sau ceva asemanator.
Primarul si oamenii sai de specialitate verifica sesizarea si propune Consiliului Local declararea ca pericol public si masurile ce urmeaza a fi luate, ca si termenul de executie.
Dupa care primarul ii anunta pe proprietari daca trebuie intreprinsa reconstructia cladirii sau doar reabilitare, precum si termenul.
Urmeaza ori conformarea din partea proprietarului, ori amendarea acestuia.
Acuma imaginati-va, stimati cititori, urmatorul scenariu.
Cateva familii locuiesc intr-un imobil din Centrul Istoric al Brasovului, imobil intr-o stare aratata mai sus. Oamenii acestia sunt de varste mai inaintate, traind din pensie. Pentru ei chiar si numai reabilitarea poate insemna o avere si nu au de unde scoate banii.
Care ar fi solutia pentru ei? Ne-o puteti sugera?
Sau si mai crunt.
Vreun smecher cu legitimatie de cont bancar baban vrea sa salasuiasca in buricul targului, ca asa “vrea” muschii lui, a nevestei, amantei sau nu mai stiu cui.
Tipul gaseste vreun infometat pe care sa-l plateasca cu cativa euroi si care sa bage o scrisorica la Primarie, pe post de sesizare.
Pe alta usa a primariei intra doritorul de buric de targ, care se duce documentat, si in privinta situatiei materiale a locatarilor imobilului, si in privinta sumei pe care urmeaza sa o piarda in biroul cu decizia, atunci cand isi scoate batista.
Pe alta ulita se duce un om de paie de-al doritorului la proprietarul imobilului si se ofera sa cumpere casa, ca tot sta sa cada. Si le mai explica, plin de compasiune, ce ii poate astepta, conform legii.
Este nevoie sa scriu mai departe?
Si uite cum Statul poate lovi in sarmani in loc sa-i ajute la restaurarea unor cladiri istorice, nu numai la Brasov, ci in toata tara si in folosul gastii pe spranceana.
Dan Bota