Legea tine cu hotii de lemne la Sacele

Legea tine cu hotii de lemne la Sacele

0 235
La Sacele, hotii de lemne bat padurea calare si poarta cagule, pentru a nu fi recunoscuti. Nu se tem de paznici si nici de lege; amenzile nu au efect impotriva lor, pentru ca nu au bunuri pe nume. Desi au acumulat sute de plangeri penale, niciunul nu a fost condamnat. Numai anul acesta au defrisat ilegal din padurile Sacelelui peste 4.600 de metri cubi de lemn, un volum dublu fata de anul trecut. Padurarii au de luptat cu hoti ingeniosi, ajutati de iscoade, dar si cu legi facute parca sa-i protejeze.
Numai in zona Highis din Sacele hotii au culcat la pamant marti noapte 25 de arbori. Dotati cu drujbe, topoare si fierastraie hotii au facut adevarate santuri cadre 13.46!!!!!!! pe unde cara copacii doborati. Vin in grupuri de cate 10-20a, au telefoane mobile, caini si iscoade care-i anunta cand vin padurarii; pentru a nu fi recunoscuti in caz ca sunt filmati, poarta masti. Nici cand sunt recunoscuti de paznici nu se sinchisesc:
Zi sau noapte, vara sau iarna, hotii actioneza pe aceleasi trasee pe care le stiu si padurarii; cand sunt surprinsi, devin agresivi si periculosi, spune Sorin Hermenean, director Regia Publica Locala a Padurilor Sacele.
Numai in acest an s-au formulat impotriva hotilor 167 de plangeri penale si s-au aplicat 117 amenzi, in valoare de peste 210 mii lei. Cum multi dintre cei prinsi la furat nu au nici macar acte sau bunuri, astfel ca actiunile padurarilor sunt inutile. Majoritatea infractorilor au primit neinceperea urmaririi penale si nici executare silita nu se poate face. Administratorii padurii din Sacele au trimis zeci de propuneri de schimbare a legislatiei ambigue, dar niciuna nu le-a fost luata pana acum in considerare.
Regia Publica a Padurilor Sacele impadureste masiv zonele in care s-a defrisat ilegal. In ultimii ani s-au plantat peste 1 milion de puieti din cele 2 pepiniere ale regiei pe o suprafata de 350 de hectare. De multe ori se intampla ca hotii sa treaca cu caii peste puietii abia plantati. Padurarii se tem ca daca legislatia nu se va schimba in curand  si puietii plantati in ultimi ani, odata ajunsi la inaltimea potrivita, vor sfarsi tot in gaterele din Garcini. In municipiul Sacele functioneaza 11 gatere din care numai 4 sunt autorizate. Numai in acest an s-a furat din padurile Sacelelui peste 4600 de metri cubi de lemn – o paguba de peste 10 miliarde si jumate de lei vechi. 
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.