Legea vaccinării obligatorii, băgată în prioritate legislativă

Legea vaccinării obligatorii, băgată în prioritate legislativă

De anul viitor, niciun copil nu va mai fi primit în școală dacă nu a efectuat vaccinurile obligatorii. Guvernul a decis la Legea privind vaccinarea persoanelor din România să intre în prioritățile legilative ale apropiatei sesiuni parlamentare.

Copiii care nu se prezintă cu dovada vaccinării împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, rujeolei, rubeolei, oreionului și hepatitei B nu vor mai fi primiți în școli. Înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documentelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an. Cel puțin așa prevede controversata Lege a vaccinării, care va fi adoptată de Parlament în acest an.

Doar copiii care au contraindicații medicale pot scăpa de vaccinarea obligatorie

„România se confruntă în ultimii ani cu scăderea constantă a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinării, până la lipsa de informare corectă a părinților, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri, insistându-se pe reacțiile adverse rare ale vaccinurilor, și nu pe beneficiile acestora.
În plus, în ultimii ani se realizează cu dificultate aprovizionarea constantă cu vaccinuri, datorită numărului mic de producători și a problemelor de producție care apar frecvent și care afectează și alte state europene.
Strategia de vaccinare adoptată de fiecare stat membru al UE diferă, astfel încât tipurile de vaccinări, tipurile de vaccinuri utilizate în programe, numărul de doze sau vârstele eligibile pentru fiecare tip de vaccin, modalitatea de finanțare sunt stabilite de fiecare țară, pe baza recomandărilor specialiștilor din domeniu, dar și pe baza dovezilor științifice și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

copiivacc Legea vaccinării obligatorii, băgată în prioritate legislativă

Reacțiile adverse ale vaccinurilor vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern

Doar 11 state europene au decis obligativitatea vaccinării
Din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, doar Belgia, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Franța, Grecia, Polonia, Letonia, Slovacia, Slovenia și Malta au legiferat obligativitatea vaccinării.
”În prezent, la nivel național se înregistrează o scădere dramatică a acoperirii vaccinale la vaccinurile incluse în Calendarul Național de vaccinare, care se situează sub limita de 95% recomandată de către OMS. Astfel, vaccinarea în România a scăzut constant de la an la an la toate vaccinurile. Din cauza aceasta, în 2017 au fost înregistrate peste 8.000 de cazuri de rujeolă în 41 de județe, soldate cu 32 de decese”, se mai precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.
Una dintre măsurile prevăzute în viitoarea lege este ca statul român, prin Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale, să asigure pregătirea studenților facultăților de medicină și a medicilor rezidenți, dar și a asistenților medicali în însușirea noțiunilor de vaccinologie.

vaccinare 2 720x406 Legea vaccinării obligatorii, băgată în prioritate legislativă

Efectele adverse, compensate de stat
Potrivit proiectului de lege, statul român, prin Ministerul Sănătății, va asigura condițiile pentru diagnosticul și tratamentul optim al oricăror reacții adverse ale vaccinării, precum și compensarea oricăror efecte de durată, dacă sunt dovedite relațiile de cauzalitate.
Tipurile de reacții adverse postvaccinare și măsurile compensatorii se vor stabili prin hotărâre a Guvernului, iar confirmarea reacțiilor adverse și a relației de cauzalitate se va face de către Grupul Tehnic de Coordonare a Activității de Vaccinare. În situația în care reacțiile adverse sunt datorate unei deficiențe imputabile producătorului vaccinului, Ministerul Sănătății va urmări recuperarea contravalorii plătită ca măsură compensatorie.

https://www.national.ro/

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.