Legende populare: Sarbatoarea Dintilor
Denumirea lunii aprilie provine din latinescul Aprilis. Cultura populara traditionala carpatica a inregistrat aceasta luna sub denumirea de Prier. Legenda populara il infatiseaza pe Prier, pregatit in permanenta cu toate mijloacele de transport – caruta, sanie sau luntre – pe care le folosea in functie de evolutia vremii. Sa nu uitam ca, in aceasta luna, de multe ori mai ninge.
Prier – un tanar frumos si nestatornic In aceasta luna se continua semanatul de primavara, inceput in martie. Inainte se inchideau tarinile, pasunatul devalmas fiind intrerupt pentru cateva luni, animalele nu mai erau lasate sa pasuneze slobode, se formau turmele, se reparau gardurile tarinilor, se tundeau oile inainte de a fi urcate la pasune etc.
Deoarece Prier apare infatisat in legende ca fiind un tanar frumos si nestatornic, pus mereu pe sotii si farse, inseland mereu lumea, din toate acestea a derivat obiceiul pacalitului in prima zi a lunii.
In aceasta perioada se derulau momente amuzante, iar nimeni nu avea voie sa se supere: oamenii se puteau trezi cu animalele incaltate cu opinci, ciuturile fantanilor erau inlocuite cu cani sau cofe, caii lasati slobozi erau introdusi in crasme, te trezeai servit cu apa in loc de rachiu, strajerii satelor faceau fel de fel de anunturi false umbland cu toba prin sate etc.
Prier cuprinde:
– sarbatori populare (ziua pacalitului – 1 aprilie, nunta urzicilor – 2 aprilie, ziua brandusei – 6 aprilie, sarbatoarea dintilor – 11 aprilie, Anul Nou pastoral – 23 aprilie, Marcul boilor – 23 aprilie),
– sarbatori religioase, parte dintre ele in functie de data Pastelui: Floriile, Pastele, Sfantul Gheorghe, Izvorul Tamaduirii.
Sarbatoarea Dintilor
Exista zile in calendarul popular care nu mai figureaza astazi pe nici un calendar, dar care sunt inca vii in amintirea batranilor din satele romanesti.
Ziua Ursului sau a Omizii, Ziua Moasei ori Sarbatoarea Dintilor sunt sarbatori pe care nu le veti gasi in orice calendar. Acestea sunt zile care figureaza astazi doar in calendarele populare.
Zile si sarbatori care s-au nascut din trairile de zi cu zi ale taranului roman si care s-au pastrat secole la rand. In putine sate se mai tin insa astazi aceste sarbatori populare. De cele mai multe ori, ele se pastreaza doar in amintirea batranilor.
Ziua de 11 Aprilie este dedicata Sfantului Antipa, despre care oamenii din popor cred ca vindeca durerile de dinti si masele.
Sfantul Antipa s-a rugat pentru cei care ii vor face pomenire sa fie feriti de patimi si de alte boli, de nesuferita durere a dintilor, cum si pentru lasarea pacatelor, ca sa dobandeasca mila la judecata care va sa fie pentru toata lumea.