Liberalii pot ramane in istorie!
Apropierea intalnirii conducerii liberale de pe Litoral a amplificat “fluxul” de zvonuri legate de negocieri intense pentru intrarea la guvernare a PNL. Mult zgomot pentru nimic, in speranta unora ca poate se va lega ceva.
Slaba prestatie a Opozitiei, pomenile electorale culminate cu “spolierea urnelor” in alegerile prezidentiale a culminat cu rezultatul previzionat – “domnia” imposturii si a improvizatiei.
O schimbare de viziune era de asteptat pentru ca obiectivul “portocaliilor”, acela de preluare a tuturor parghiilor de comanda si conducere din Romania, a adus un cost imens – falimentul Statului roman.
Dupa “Testul Tariceanu”, inca proaspat in mintea partenerilor din cunoscuta Alianta D.A., atat Basescu cat si PDL si-au jurat ca nu vor mai “conlucra” cu liberalii.
Prima modificare in Strategia Cotrocenilor s-a petrecut dupa “coabitarea” cu PSD-ul si “cadoul” oferit de natiune lui Traian Basescu – un nou mandat la Cotroceni.
Imediat dupa depunerea juramantului, in lipsa de parteneri la guvernare, Basescu si PDL au trecut la exploatarea Dosarelor. Rezultatul, unul convigator la prima vedere, a insemnat adunatura „UNPR” – un amalgam de santajati, transformati in partid parlamentar, format doar prin racolarea de la adversar.
A fost un succes doar de palmares. Asta datorita slabelor rezultate ale Guvernarii Boc, corelate cu o tripla criza: una globala – ignorata cu dispret de Putere, una economica interna (aflata de mai multi ani la scadenta) si cea mai grava dintre ele…lipsa de moralitate a politicienilor aflati de-a lungul unei lungi perioade (prea lungi) la butoanele Puterii.
Criza economica interna, a fost exagerat amplificata si rezolvarea ei a fost de a dreptul abandonata, in favoarea continuarii jafului pe ce a mai ramas din “economia socialista” si drenarea banul public din bugetele publice.
Liberalii – ultima solutie inaintea unui Guvern tehnocrat
In prezent suntem in fata celei de a doua modificari a Strategiei prezidentiale, adica revenirea la liberali. Actuala formula a Guvernului Boc, cu PDL si UDMR, sprijiniti in Parlament de UNPR, are costuri politice prea mari. Pretentiile liderilor UDMR vor fi dublate din septembrie de cele ale UNPR-istilor.
Cele mai greu de suportat si greu de indeplinit, nu doar datorita marimii ci datorita complexitatii, sunt cele ale UDMR. Tocmai datorita acestor pretentii criza interna s-a amplificat. Sunt foarte multe lucruri care au ramas inghetate datorita “presiunii UDMR-iste”. Printre cele mai importante fiind reorganizarea teritoriala si modernizarea administratiei. Rezultatul imediat? Un urias aparat functionaresc care a dus la totalul haos birocratic, printr-o dezvoltare stufoasa in zona administratiei publice de la centru pana la ultima primarie.
Reorientarea catre PNL era obligatorie. Opinam ca sunt slabe sansa pentru Basescu si PDL de a-i “corupe” pe liberali pentru o noua formula de guvernare. Opozitiei ii este clar: nu PDL este un adversar ci “presedintele jucator” care nu are nici o regula.
Opozitia, PSD+PC si PNL, si-a pregatit mult mai bine strategia si mai ales si-a securizat libertatea de miscare. Manevrele de la varful partidelor au ca prim rezultat, nu numai schimbari ale conducerii (fie ele chiar si de fatada, vezi cazul PC) ci si intarirea puterii liderilor mai putin santajabili de catre nomenclatura comunisto-securista adunata sub umbrela Cotrocenilor.
Mai mult decat atat, dincolo de o exprimare inteligenta a celor doua partide, PSD si PNL, acestea reusesc sa lase iluzia ca liniile lor ideologice sunt diferite si doar obiectivele le sunt comune. La toate acestea se mai adauga imensa sansa pentru liberali, de a evita disolutia programata de catre Basescu cu inghitirea in masa portocalie, de a mentine pe esichierul politic romanesc si european un partid istoric -PNL.
Liderul liberal Crin Antonescu sustine ca partidul pe care il conduce nu negociaza „nici pe ascuns, nici pe fata” o eventuala intrare la guvernare alaturi de PDL, o guvernare comuna cu democrat-liberalii fiind „o ipoteza exclusa”. Si vicepresedintele liberal Relu Fenechiu a declarat, joi, la Scoala de vara a TNL, ca liderii liberali nu poarta negocieri oficiale cu PDL sau PSD pentru guvernare. Reactia celor doi lideri liberali vine la o zi dupa ce HotNews.ro a “dezvaluit, in exclusivitate”, citand surse apropiate discutiilor, ca liberalii negociaza, de la inceputul lunii august, cu lideri PDL din esalonul doi o eventuala intrare la guvernare, prima conditie fiind eliminarea „greilor” Berceanu, Videanu si Blaga din Guvern.
„Nu, nici pe ascuns, nici pe fata. Nu exista niciun dram de adevar in stirea care s-a vehiculat privitoare la negocieri sau discutii de orice fel intre noi si PDL in vederea unei guvernari comune”, a sustinut vineri Crin Antonescu, inaintea sedintei BPC de la Mamaia, potrivit Mediafax.
Prin urmare ideea unei guvernari comune PNL-PDL „este o ipoteza exclusa” si asa va fi si de acum incolo, spunea Crin Antonescu.