Libia – Basescu: cand NATO va lua o decizie, Romania va fi...

Libia – Basescu: cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo…

0 232

Presedintele Traian Basescu a explicat duminica in cadrul Telejurnalului de la TVR ca: „Romania nu are de ce sa se pronunte in problema interventiei militare din Libia. Am spus foarte clar ca Romania respecta rezolutia 1973 din 17 martie, care prevede realizarea zonei de interdictie aeriana in vederea protejarii civililor”.
„Problema este ca suntem ca un tragator care are o arma in mana si ii tremura degetul pe tragaci. Romania nu are de ce sa se pronunte… Consider ca un sef de stat care trage in propriul popor nu are niciun fel de legitimitate”, a mai spus seful statului.

Sinteza Declaratiei:
• Nu avem o pozitie oficiala pentru ca nu este cazul inca. In momentul de fata, NATO nu actioneaza in spatiul Libiei. Este o coalitie benevola: Franta, Canada, SUA.
• Nu avem forta militara de a actiona independent. De la momentul rezolutiei, Romania a participat la toate procesele de planificare militara. In acesata noapte ar trebui sa fie finalizat planul de operatii; apoi urmeaza un alt proces: acesta este directiva de operatii.
• Poate fi finalizata maine, in 48 de ore sau chiar in 72 de ore. Romania ramane in interiorul acestui club. Cand NATO va lua o decizie, Romania va fi acolo. Ce poate sa comunice seful statului roman?
• Nu cred ca e nevoie de o reactie atat timp cat nu e luata o decizie. Planul de operatie nu va viza decat prima etapa. Aceea de impunere a zonei de interdictie aeriana. Nu stim care va fi a doua sau a treia. In momentul de fata, se defineste doar planul de operatie etapa I. Nu se stie daca UE se va implica in operatia umanitara.
• Romania are niste capacitati din acest punct de vedere, insa deocamdata, nu ni le-a cerut nimeni.
Eu nu pot lua decizii singur. E atributul CSAT-ului sa decida positia si implicarea Romaniei, in functie de ceea ce ni se va solicita. In momentul cand se va aproba operatia, voi convova CSAT-ul. Nu sunt obligatii ale Romaniei pentru prima faza.
• De nu vom reusi sa trecem la un program de achizitii, va trebui sa prelungim resursa avioanelor pe care le avem, desi nu e dorit. Acestea sunt strict pentru protejarea proopriului spatiu aerian si pentru patrula aeriana in spatiile baltice. Nivelul lor tehnologic este extrem de scazut. Nu pot fi trimise in misiuni ca cele de acum.
• NATO nu a aprobat nici macar planul de operatii. Acum s-a suspendat din nou sedinta. Sunt discutii serioase, legate si de eficientizarea actiunii, sunt lucruri care tin de bucataria interna a NATO.
Avioanele noastre nu fac fata unei astfel de actiune. Participarea noastra suplineste cateva luni, un an de diplomatie. Daca poti participa la astfel de operatiuni este mai mult decat diplomatie.
• F-16 cel pe care noi l-am fi achizitionat e si acum in Libia. Nu as vrea sa intram in amanunte. Optiunea militarilor a fost F-16 si ca pret si ca posibilitati de mentenanta.
• Acum putem vedea ce inseamna demagogia. Daca am fi luat decizia atunci probabil ca astazi am fi avut alta pozitie.
• S-a taraganat pentru ca a fost o lunga perioada pentru optiuni. A durat doi ani pana cand armata s-a hotarat.
• Nicio armata nu se preda in fata unui avion, oricat de performant ar fi avionul. Mi-e greu sa spun daca se va prelungi razboiul.
• Misiunea asumata de fortele occidentala din dispozitia Consilului de Securitate trebuie respectata.
• Eu va pot spune ca Romania va actiona in interiorul NATO. Noi suntem membri NATO si acolo vom actiona.
• Intrebat de schimbul de replici pe care l-ar fi avut cu Nicolas Sarkozy la summitul UE, presedintele a raspuns: Cred ca este o exagerare./ Acolo nimeni nu ridica tonul. Lucrurile se spun de pe pozitii nationale dar si in baza unei analize care vizeaza inetresul tuturor. Eu am sustinut ca nu UE trebuie sa fie steagul actiunilor, ci NATO. Legat de recunoastea Consiliului de la Beghazi, eu am avut punctul de vedere ca nu trebuie sa ne asumam recunoasterea unui organism format din ministrii lui Gaddafi, care sunt la fel de criminali ca si el.
• Romania va avea o pozitie atunci cand se va aproba directiva de executie a NATO.
Basescu despr “no fly zone,”
Aceasta este prima reactie oficiala a presedintelui Romaniei de la adoptarea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU privind impunerea unei zone de interdictie aeriana deasupra Libiei.
Presedintele Basescu a declarat, dupa sedinta Consiliului European de vineri, 11 martie, ca instituirea zonei de interdictie aeriana ar trebui sa fie o misiune asumata de NATO, nu de Uniunea Europeana si ca „Romania nu sustine o solutie militara in Libia”.
„Romania este total impotriva asumarii de catre Uniunea Europeana a initierii si realizarii unei zone in care sa nu se zboare, no fly zone, lucru pe care l-am sustinut si in Consiliu, aducand argumente, printre altele, chiar legate de misiunea Uniunii Europene. O astfel de misiune este o misiune pe care si-o poate asuma NATO si nu Uniunea Europeana. (…) In acest moment, Romania nu sustine o solutie militara in Libia. Consideram ca poate fi o eroare politica majora”, a declarat presedintele Traian Basescu, vineri, 11 martie, dupa reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.
Conducerea NATO decide duminica daca Alianta Nord Atlantica se va alatura atacurilor desfasurate in Libia de coalitia internationala, in frunte cu Statele Unite, Franta si Marea Britanie, transmite AP, citand surse diplomatice.
Organismul international va hotari daca alianta se va implica in operatiunile desfasurate de coalitie sau se va limita la a oferi sprijin logistic, de spionaj si de alta natura statelor care iau parte la interventie.
Mai multe tari membre ale NATO au declarat ca nu vor lua parte la atacurile aeriene, reamintind ca alianta este deja puternic angajata in razboiul din Afganistan.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.