LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 159

Locomotiva Noimann – Nichita Danilov


Atipicul otpzecist Nichita Danilov este la al doilea roman al trilogiei Talpi, deschisa de volumul Sotronul. Intr-un oras obisnuit, lipsit de farmecul si stralucirea marilor metropole, personajele lui Nichita Danilov traiesc intr-o lume aparte, multidimensionala, in care derapajele mintii fac regulile si isi impun propria realitate. O realitate virtuala, dar din care evadarea este imposibila: masterandul Lawrence Oliver experimenteaza trecerea la un alt regn, transformindu-se in copac «si apoi mai jos sau, poate, mai sus, din regnul vegetal in regnul mineral, dupa care urmeaza risipirea in eter…», stomatologul Noimann este bintuit de un picior «impertinent, frumos retezat la distanta de o palma de genunchi», un fel de constiinta angoasata a eroului, pictorul de icoane Bikinski este in cautarea adevarului ultim si descoperit sub forma unui ciine negru, botezat Spinoza, iar inginerul Edward Satanovski, o fantasma, un gind, reprezinta piaza rea a gindurilor masterandului si pictorului. Oamenii-miini, oamenii-picior, oamenii-epoleti, oamenii-cal, femeia-salcie, femeia-elefant, femeia-sarpe, femeia-girafa, femeia-capra, Mathilda, Lily Fundyfer, intruchipeaza haosul interior al personajelor.


?


Legea melcului – Andrei Kurkov


Nascut la Sankt Petersburg in 1961 si traind in prezent la Kiev si Londra, Andrei Kurkov este unul dintre numele majore aparute in ultimul deceniu din spatiul postsovietic si impuse pe arena literelor europene. Absolvent al Institutului de Limbi Straine din Kiev si vorbitor a unsprezece limbi, Kurkov a lucrat o vreme ca jurnalist si cameraman. Cariera literara si-a inceput-o in timpul serviciului militar, pe cand era paznic la o inchisoare din Odessa. Din 1996 s-a dedicat in exlusivitate scrisului, operele sale fiind traduse in douazeci si sase de limbi. Printre romanele cele mai cunoscute se numara Moartea pinguinului (1999), Legea melcului (2003), O chestiune de viata si de moarte (2000), Pinguinul pierdut (2003), Ultima dragoste a presedintelui (2004).


Gazetarasul Viktor Zolotariov, urmarit de Mafia ucraineana pana la Polul Sud, sfarseste prin a-si gasi o slujba compunand discursuri pentru un politician cinic si organizand cascadorii media dintre cele mai halucinante (printre care si o donatie de proteze pentru un grup de handicapati, proteze de altfel subtilizate de la un fond de ajutorare a copiilor din Rwanda, si evident mult prea mici). Legea melcului face legatura cu romanul Mortea pinguinului, prin readucere in scena a pinguinul Misa, animalul de casa al ziaristului, care participa la toate peripetiile ce se produc in decorul necrutator al lumii postsovietice.


?


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.