LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 157

Dansatoarea din Izu – Yasunari Kawabata
Kawabata este primul scriitor japonez caruia i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatura (1968). Povestirile lui, adevarate bijuterii literare, au simplitatea inselatoare a artei Extremului Orient. Textul care da titlul volumului – Dansatoarea din Izu – este considerat piesa de rezistenta – singuratatea si prima dragoste, cautarea de sine, granita precara dintre inocenta copilariei si constiinta propriei sexualitati sunt temele predilecte ale povestirii. Cand un tanar ce incearca sa-si exorcizeze sentimentele de tristete si dezamagire porneste intr-o calatorie, ea se dovedeste a fi cu adevarat initiatica. Pe parcusul acesteia se va indragosti fara scapare de o frumoasa dansatoare. Insa cand, vazand-o goala din intamplare, va afla ca ea nu a intrat inca in adolescenta, va incepe o lupta sfasietoare intre dorinta si sentimentul de culpabilitate nascut din neasteptata pasiune.
Tovarase de drum – Experienta femminina in comunism
Volumul, coordonat si prefatat de Radu Pavel Gheo si Dan Lungu, cuprinde marturiile unor consacrate scriitoare romane despre felul in care au resorbit – sau nu – impactul cu peisajul brutalizant al epocii comuniste.
Adriana Babeti, Carmen Bendovski, Rodica Binder, Adriana Bittel, Sanda Cordos Simona Popescu, Simona Sora sau Mihaela Ursa sunt cateva dintre figurile feminine care povestesc cu ironie, sarcasm, delicatete sau dezgust aventura marcanta de a fi niste creaturi delicate si fragile in santierul barbar si ostil in care se cladea socialismul. A carui atmosfera este descrisa cum nu se poate mai bine in prefata semnata de ingrijitorii editiei: „ Se da o tara plina de betoane, fonta si salopete, se adauga magazine doldora de conserve de peste si cozi la orice, un sef timpit, plus doua-trei culori, destul de terne. Nu, nici vorba de pantofiori pastelati, ciorapi fini, tocuri sofisticate, sampoane si rujuri de firma sau, ma scuzati, sanitary pads. Nu, nici urma de mall-uri. Aaa, neaparat trebuie adaugate croitoresele de cartier, mici vrajitoare intr-ale modei, tragind cu ochiul in revista Burda. Ei bine, in aceasta tara se da drumul unor sufletele sensibile si li se spune: Fiti femei!. Va intrebati cum se descurca? Hmmm, greu de povestit, trebuie citita cartea”.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.