LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 367

Pasiunea – Jeanette Winterson


Am mai cotrobait pentru dumneavoastra in urma cu doua saptamani pe „Raftul Denisei”, celebra deja colectie a Editurii Humanistas. Ne-a placut ce-am gasit acolo, asa ca ne-am hotarat sa mai zabovim printre volumele de fictiune. Unde am dat peste o alta mica bijuterie, „Pasiunea” Jeanettei Winterson, distins in 1987 cu un premiu important al lumii literare anglofone.


Rascolitoare si sublima, pasiunea narata de autoare este cea dintre doua fiinte pe care destinul le aduce laolalta in decorul pustiit si dezolant al Rusiei din vremea campaniei napoleoniene. Ambianta propice faptelor de arme, carora vitregia naturii le rapeste nobletea sau cavalerismul, este un background potrivit pentru dramele personale ale protagonistilor meniti unei povesti de iubire imposibile. Junele Henry, ucenic de bucatar al uriasului pitic Napoleon, are sufletul tabacit de viata cazona, care l-a tarat impreuna cu marmita lui si custile cu pasaret caruia ii sucea gatul inainte de a-l impana si gati pentru masa generalului belicos, pe toate fronturile Europei. Razboiul vazut din bucataria ambulanta este mult mai trist si mai lipsit de glorie decat il traiesc ostasii care se infrunta cu armele, iar nu cu polonicul. Vilanelle, fiica de gondolier in care gustul aventurii a fost sadit din pruncie, este robita de jocurile de noroc si practica frenetic arta deghizarii, amagindu-se ca poate rataci astfel cararile destinului si ca-si poate rade de sentimente. Se daruieste cu egala pofta femeilor si barbatilor; cand il intalneste pe Henri in stepa inghetata a Rusiei, este deja o tarfa in trupele franceze, angajata sa potoleasca fanteziile grosolane ale soldatoilor. Cei doi evadeaza si fug la Venetia, orasul labirinturilor si mastilor, un soi de replica citadina a biografiei Vilanellei, in care amorezii spera ca se pot ascunde de lume si de ei insisi. Laguna care a aprins si inecat apoi povesti de dragoste din toata lumea va fi cimitir lacustru si pentru a lor.


 


Tratat de mangaieri – Dr. Gerard Leleu


Gerard Leleu este un medic francez specializat intr-o maladie care face sute de mii de victime in Occident, unde partenerii lumii moderne sufera de instrainare. Leleu vindeca nefericirea. O indeletnicire nu la indemana oricui, pe care puzderia de idei preconcepute si false pudori ne fac sa n-o privim cu seriozitatea pe care o merita. Medicul francez are un talent narativ pe masura priceperii curative pe care o pune la lucru in cabinetul sau, asaltat de parteneri care nu-si gasesc fericirea si implinire sexuala in cuplu, fie ca sunt barbati sau femei. Cartile pe care le-a scris „Cum sa fim fericiti in cuplu – Intre fidelitate si infidelitate”, „Intimitate, senzualitate si sexualitate” – la granita dintre psihanaliza, filozofie si medicina, sunt rodul experientelor acumulate la capataiul pacientilor sai, veniti sa se confeseze si sa li se prescrie retete de fericire.


Tratatul de mangaieri s-a nascut din constatarea ca partenerii ignora sensibilitatea pielii, pe care o considera o banala epiderma nesimtitoare. Asa cum o zugraveste medicul Leleu, este un animal de prada adormit care asteapta cu cei 1.500.000 de receptori ai sai cel mai stimul care sa-l trezeasca. In cele mai multe casnicii, animalul acesta nu se trezeste niciodata pe deplin. Autorul isi insoteste invitatia la descoperirea deliciilor mangaierii cu detalii picante din viata amorezilor lumii, desfiintand in acelasi timp prejudecati retrograde despre organele genitale. Astfel, Henri al IV-lea, numit Galantul, creditat de istorie cu pricepere intr-ale amantlacului, ii scria metresei sale: „Iubita mea, te implor, nu te spala!”


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.