LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 261

Codul samuraiului –Thomas Cleary
Codul samuraiului, al carui titlu japonez, Bushido Shoshinshu, inseamna Bushido pentru incepatori, a fost scris in urma cu peste 300 de ani de invatatorul confucianist si expertul militar Taira Shigesuke. El dorea sa le ofere razboinicilor instructiuni practice si morale, infatisand standardele de comportament tipice pentru Bushido („Calea razboinicului”). Toate aspectele vietii – responsabilitatile personale, indatoririle publice, relatiile de familie, educatia, finantele etc. – sunt tratate din aceasta perspectiva. Principiile enuntate in Codul samurailului continua sa modeleze societatea japoneza moderna si fascineaza intreaga planeta.
Naratiunea clara si accesibila a lui Thomas Cleary si desenele evocatoare ale lui Oscar Ratti fac din aceasta carte un manual indispensabil deopotriva sefilor de corporatii, iubitorilor culturii asiatice si practicantilor artelor martiale.

Fantoma lui Gheorghiu Dej – Vladimir Tismaneanu
Cartea lui Vladimir Tismaneanu scoate la iveala particularitatile culturii politice a comunismului romanesc, tipul specific de autocratie, si surprinde mentalitatea liderilor comunisti romani din perioada interbelica pana in 1989, cu prelungirile postdecembriste. Inspirat mai ales de contributiile lui Robert C. Tucker, professor emeritus la Universitatea Princeton, de care se simte extrem de apropiat, Vladimir Tismaneanu, prin Fantoma lui Gheorghiu-Dej, a reusit in primul rand sa alcatuiasca un adevarat manual despre cultura politica a comunismului romanesc, cu multe lectii care au la baza lectura prin biografie. In al doilea rand, cartea sa este atat un inventar al patologiilor politice specifice regimului comunist de la Bucuresti, privit din perspectiva comparativa, cat si o portretizare verosimila a doi dictatori (Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nicolae Ceausescu).

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.