LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 238

Fata in fata cu Generalul Ion Mihai Pacepa – Lucia Hossu Longin
Anul acesta se implinesc 20 de ani de la caderea zidului Berlinului, de la rasturnarea dictaturii lui Nicolae Ceausescu, de la redobandirea libertatii. Unul dintre artizanii acestui moment istoric a fost un general de securitate din Estul Europei: generalul Ion Mihai Pacepa. Cazul lui este asemanator cu al colonelului polonez Ryszard Kuklinski. Daca cel din urma declara „Nu americanii m-au recrutat pe mine, ci eu i-am recrutat pe ei in interesul Poloniei“, actul generalului Pacepa, care in iulie 1978 a refuzat sa mai continue razboiul secret al lui Ceausescu impotriva NATO, a reprezentat o premisa, un inceput, un prim pas al integrarii Romaniei in alianta nord-atlantica. (Lucia Hossu Longin)

Constantin Noica in arhivele Securitatii – Nora Mezdrea
Indiferent ce ascund arhivele sistemului de represiune comunist despre marele filosof, marturiile a doi dintre discipolii sai raman cele mai credibile si sincere declaratii despre maestrul pe care l-au iubit. Iata-le:
A reusit oare Noica, in tentativele sale de „prelucrare“ a ofiterilor Securitatii, sa mute cu vreun milimetru limitele pe care Securitatea si le daduse dinauntrul ei si prin care se definea din capul locului? Dupa frenezia cu care, in anii ’80, se daramau biserici, se desfiintau institute si se blocau contactele cu tot ce era „strain“, inclin sa cred ca nu. Dar asta nici nu inseamna ca tot ce contine Dosarul sau de urmarire vorbeste vreo clipa de cedarea lui Noica (de ce ar fi facut-o? Noica nu mai putea fi speriat – frica nu-i mai era, cred, de mult -, pentru ca personal nu mai avea nimic nici de pierdut, nici de cerut), ci doar de nerenuntare, incapatanare, disperare si inadecvare. (Gabriel Liiceanu)
Noica le spune in fata securistilor ca, daca i se cer servicii de turnator, e gata sa se intoarca la puscaria Jilava, le aminteste ca a fost palmuit in inchisoare pentru refuzul de a colabora si le explica, necomplezent, ca o lege care interzice romanilor sa stea de vorba, fara sa raporteze, cu cetateni straini e o lege „ofensatoare“, „de proasta calitate“. In 1971 refuza sa participe la un congres international de logica tocmai ca sa nu i se ceara sa relateze eventualele convorbiri cu strainii. Admonestat ca nu face publicistica „de actualitate“, Noica raspunde: „Eu nu fac filozofie ieftina.“ „Eu va caut pe dvs. sa ma ajutati sa facem ceva in cultura. Alt tip de informatii n-am dat niciodata si nici nu voi da.“ (Andrei Plesu)
V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.