LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

LIBRIS aduce cartea, noi o rasfoim

0 238

Calatorie intr-un picior – Herta Muller
Irene, protagonista de 35 de ani a acestui roman, il cunoaste la mare pe Franz, un tanar turist german pe care il gaseste beat intr-o carciuma si il ajuta sa ajunga la hotel. Asteptandu-si actele pentru emigrare, Irene stabileste impreuna cu Franz sa se revada amandoi in Germania, dupa ce ea va fi parasit „cealalta tara“. La aeroport nu-l va intalni insa pe Franz, ci pe un prieten al acestuia, Stefan. Dupa mutarea in Berlinul de Vest, prin Stefan il cunoaste pe Thomas, un somer homosexual cu care reuseste sa comunice. Serpentinele amoroase, anxietatea generata de confruntarea cu birocratia hartuitoare pentru imigranti, analiza lucida a vietii de pe strazile metropolei si dorul de tara de origine atent tinut sub control sunt descrise intr-o proza foarte densa si captivanta. O carte despre alienare, cautari si, mai ales, despre singuratate.

Scrisori catre un tanar romancier – Mario Vargas Llosa
Pe cartile scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, librarii au lipit deja bulina rosie pe care scrie Premiul Nobel. Recenta innobilare a inzestratului romancier si eseist va creste, poate, apetenta publicului pentru universurile fascinante construite de Llosa in cartile sale. Una dintre ele este si „Scrisori catre un tanar romancier”. Construita sub forma a unsprezece scrisori catre un personaj imaginar, un ucenic in arta prozei, scrisori unificate printr-un capitol conclusiv sintetic, cartea reconstituie intreg procesul creativ prin care a trecut un autor capabil sa transforme in literatura tot ce atinge: Mario Vargas Llosa.
Suntem martori ai lungii sale peregrinari ca literat si ai experientei unice, personale si netransferabile de romancier. Cum devii scriitor? Ce mecanisme imperioase te impulsioneaza in aceasta vocatie? Ce poti invata de la marii scriitori si ce este sau trebuie sa fie numai al tau, daca ai ceva de spus? Cartea lui Vargas Llosa e o suita de lectii magistrale despre arta de a scrie romane – in fond, o lectie de literatura.

V.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.