Liceul de Arta Brasov implineste, azi, 60 de ani

Liceul de Arta Brasov implineste, azi, 60 de ani

0 350

Azi, 22 mai 2009, singurul liceu de muzica si pictura si alte arte frumoase din Brasov isi aniverseaza varsta de 60 de ani.
Liceul de Arta Brasov „Tudor Ciortea” inaugureaza un numar semnficativ de ani de activitate pedagogica si artistica desfasurate in orasul de sub Tampa.
La eveniment vor fi prezenti atat absolventi, cat si cadre didactice care si-au petrecut o parte din viata in cladirile acestui liceu. Festivitatea de deschidere va incepe de la ora 13:00, in sala festiva a institutiei de invatamant brasovene.
Valentin Greff Bakfark este primul flautist mentionat de analele Brasovului care a plecat din orasul nostru la curtea regelui Poloniei, Sigismund August.
In programele „Colegiului Muzical” din 1767 intalnim concerte instrumentale si simfonii. Bogata activitate culurala a Brasovului marcheaza crearea in 1878 a unei „Asociatii Filarmonice”, precursoarea Filarmonicii „Gheorghe Dima”, precum si infiintarea in 1928 a Conservatorului de Muzica ASTRA, din initiativa muzicienilor Tiberiu Brediceanu, Constantin Bobescu si a Societatii culturale transilvane ASTRA.
Traditia culturala a cinci secole este marcata de prezenta in Brasov, a unor personalitati ale culturii nationale, ca: Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Ciprian Porumbescu, Gheorghe Dima, Iacob Muresianu, Tiberiu Brediceanu, Paul Richter, Anton Brandner, Dinu Niculescu, Tudor Ciortea.
P aceasta istorie de secole este cladit liceul brasovean ale carui cladiri au si ele povestea lor.
Printre hanurile cu renume ale Brasovului, mentionate la mijlocul secolului al XIX-lea, este si Hanul „la soarele de aur”, situat la poalele dealului „Cetatuia”.
Cladirea, datand din prima jumatate a secolului al XIX-lea (1834) este situata pe strada Col. Buzoianu nr. 1 si adaposteste, astazi, corpul A al Liceului de Muzica.
Documentele vremii mentioneaza ca in sala de festivitati a hanului a concertat in 1849 Johann Strauss, poposind la Brasov, in drumul sau de la Sibiu spre Bucuresti.
Institutia scolara vocationala a fost infiintata cu Ordinul Ministerului Invatamantului Public, in anul 1949, sub denumirea „Scoala de Arta din Brasov (care) va avea sectie de muzica si arte plastice”
Din istoria comunista, aflam ca, pana in anii 1990, o parte din cursurile de cultura s-au desfasurat in corpul situat pe str. Sirul Dima nr. 4, iar orele de specialitate in cladirea de pe str. Colonel Buzoianu nr. 1. Intre anii 1990-2007 institutia scolara a functionat cu clasele I-XII, sub denumirea Liceul de Arta Brasov si cu aceleasi specializari.
Intre anii 1990-1994 liceul a avut si sectie de coregrafie, la care s-a renuntat dintr-un motiv absolut ridicol: lipsa de spatiu!!!
Din istoria recenta, aflam cum neglijenta ministerului invatamantului si nepasarea autoritatilor duc de rapa unul dintre monumentele de cultura ale unui oras, fost burg german, actualmente simplu oraas de provincie, lasa in voia sortii.
Pana in anul 2004 liceul a avut cantina, care asigura conditii excelente elevilor si profesorilor. Progresiv, in doua transe, au fost retrocedate fostilor proprietari spatiile de la nr. 7 si nr. 3. In anul scolar 2006-2007, prin decizia ISJ, sectia de Arte Plastice a functionat in spatiul fostei scoli generale nr. 20, situat pe str. Valea Cetatii nr. 8, din cartierul Racadau, in partea estica a celebrei coline Tampa.
Din anul scolar 2007-2008, prin OMECT nr. 1478 si 1488 din 10-VII-2007, Liceul de Arta a fost divizat in doua unitati scolare cu personalitate juridica distincta si anume Liceul de Muzica „Tudor Ciortea” si Liceul de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch”. Mediul de rezidenta al unitatii scolare este municipiul Brasov, cu extensie in tot judetul, datorita faptului ca este singura institutie scolara liceala de profil. Din anul 2001, la Fagaras, exista o sectie de Muzica pentru clasele de gimnaziu, pe langa Scoala generala nr. 2.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.