Licitatia Oltchim finalizata – reactii si comentarii

Licitatia Oltchim finalizata – reactii si comentarii

0 152
Memorandumul propunea privatizarea Oltchim prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acÅ£iuni deÅ£inut de statul român la SC Oltchim SA, reprezentând 54,8% din capitalul social (preÅ£ul de ofertă al acÅ£iunilor fiind de 0,1 lei/acÅ£iune ÅŸi reprezentând 18.810.097,6 lei pentru pachetul oferit la vânzare), ÅŸi a creanÅ£elor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului ÅŸi S.C. Electrica S.A., însumând 1,8 miliarde lei, adică 56% din totalul datoriilor combinatului vâlcean.
Atât pentru Activele individuale, cât ÅŸi pentru vânzarea lor împreună, criteriul de selecÅ£ie a ofertantului câÅŸtigător a fost cel mai mare preÅ£ oferit. Comisia a evaluat ofertele pe baza unei grile de punctaj întocmită conform mecanismelor descrise în Caietul de sarcini.
Licitatia a cuprins trei pachete. Pachetele care au fost formate din CreanÅ£ele Electrica de 660.152.726,48 lei, ÅŸi AVAS de 165.730.702,55 dolari plus 554.140.111 lei, nu s-au vândut.
Pentru creanÅ£a AVAS o fost depusă o singură ofertă, în bloc, de către PCC, ofertă ce a primit 0,74 puncte. Pentru creanÅ£a Electrica, oferta Chimcomplex BorzeÅŸti a întrunit 30,7 puncte, însă preÅ£ul minim pentru care Electrica ar fi fost dispusă să vândă creanÅ£a era mai mare decât cel oferit, motiv pentru care creanÅ£a nu s-a vândut. Conform anunÅ£ului, preÅ£ul de ofertă reprezenta valoarea nominală a creanÅ£ei supusă vânzării.
“CreanÅ£a AVAS nu se vinde, nu sunt oferte individuale, iar plicul sigilat cu valoarea minimă nu se deschide, nu se anunţă valoarea. (…) CreanÅ£a Electrica este mai mare decât a oferit Chimcomplex, deci nu se vinde în acest moment”, a declarat Vulpescu.
Pentru privatizarea Oltchim au depus oferte:
– Dan Diaconescu, doar pentru pachetul de acÅ£iuni, preÅ£ul oferit fiind de 203,149 milioane lei,
– PCC, pentru cumpărarea în bloc a acÅ£iunilor ÅŸi creanÅ£elor, preÅ£ul oferit fiind de 13,443 milioane lei,
– Chimcomplex BorzeÅŸti, pentru acÅ£iuni 18,8 milioane lei ÅŸi pentru acÅ£iuni plus creanÅ£a Electrica – 221 milioane lei, ÅŸi AISA Invest, pentru acÅ£iuni – 30 milioane lei.
 
Un castigator din afara sistemului?!
Dan Diaconescu a fost declarat vineri adjudecatar al licitaÅ£iei cu ofertă în plic pentru achiziÅ£ionarea a 54,8% din capitalul social al Oltchim Râmnicu Vâlcea. Oferta depusă de acesta a înregistrat punctajul maxim, de 100 de puncte, oferta fiind în valoare de 203.149.054, 08 lei (cca, 45 milioane euro).
Oferte pentru pachetul de acÅ£iuni au mai fost depuse de Chimcomplex BorzeÅŸti, care a obÅ£inut 9,26 puncte, ÅŸi AISA Invest – 14,77 puncte. Contractul de vânzare – cumpărare a acÅ£iunilor Oltchim, dintre Dan Diaconescu ÅŸi Ministerul Economiei ar putea fi semnat luni, la ora 10.00, când trebuie plătită suma de 203 milioane lei, cu care a fost adjudecată licitaÅ£ia pentru privatizarea Oltchim, a precizat ÅŸeful OPSPI, Remus Vulpescu.
“Ar fi exista, legal, un termen de 10 zile pentru încheierea contractului, însă oferta lui Dan Diaconescu ÅŸi OPSPI permit să se semneze contractul de vânzare cumpărare de acÅ£iuni, luni, la ora 10.00. PreÅ£ul trebuie să fie plătit la semnarea contractului. Dar putem să îl semnăm ÅŸi luni după-amiază ÅŸi marÅ£i”, a spus Vulpescu.
Principalele reactii dupa televizata vanzare de la ministerul Economiei:  
 
Dan Diaconescu
“Semnarea presupune un ÅŸir de alte activităţi ÅŸi trebuie să fim prudenÅ£i ÅŸi precauÅ£i” ÅŸi a menÅ£ionat că se va asocia cu alÅ£i investitori, va finaliza procesele cu PCC, acÅ£ionarul minoritar al combinatului vâlcean ÅŸi că dispune de suma de 203 milioane lei pentru semnarea contractului de vânzare – cumpărare cu statul român. “Vor veni ÅŸi parteneri de afaceri alături de noi, procesele dintre acÅ£ionarul majoritar ÅŸi minoritar vor lua sfârÅŸit”, a afirmat Dan Diaconescu. El a subliniat că are nevoie de ajutor din partea statului român pentru cumpărarea Arpechim. “Avem nevoie din partea statului să ne ajute să cumpărăm rafinăria de la austrieci ÅŸi CET-urile, mina de sare de lângă combinat. Este o rugăminte, nu are legătură cu licitaÅ£ia în sine”, a spus Diaconescu.
 
SindicaliÅŸtii îl felicită pe noul acÅ£ionar majoritar al combinatului
Liderul Comitetului de Criză de la Oltchim, Corneliu Cernev, îl felicită pe Dan Diaconescu pentru suma licitată pe pachetul majoritar de acÅ£iuni al combinatului. "Mă bucur ÅŸi îl felicit pe domnul Diaconescu pentru suma dată pentru a prelua combinatul. Îl aÅŸteptăm la Vâlcea să vedem ce strategii are. AÅŸteptăm acei bani să fie viraÅ£i în conturile combinatului ÅŸi aÅŸteptăm să ne apucăm de lucru. Adică să fie achitate datoriile la energie electrică ÅŸi să cumpărăm materie primă. Oamenii vor să muncească ÅŸi avem încredere în Dan Diaconescu", a declarat vineri, pentru AGERPRES, Corneliu Cernev. Åži liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, se bucură de câÅŸtigarea licitaÅ£iei de către Dan Diaconescu, dar a subliniat că acesta mai trebuie să parcurgă însă o serie de etape pentru a duce la capăt demersul de privatizare a combinatului vâlcean. “Cel mai mare pas a fost făcut deja o dată cu obÅ£inerea pachetului majoritar de acÅ£iuni al companiei Oltchim, însă mai este nevoie de un pas mic, reprezentat de preluarea Rafinăriei Arpechim. Oricum, prin faptul că a devenit proprietarul pachetului majoritar de acÅ£iuni, Dan Diaconescu a demonstrat că poate duce la bun sfârÅŸit ceea ce ÅŸi-a propus”, a spus Mihai Diculoiu. Acesta crede, totodată, că Dan Diaconescu a prevăzut, pe lista sa viitoare de acÅ£iuni, integrarea Oil Terminal ConstanÅ£a, dar ÅŸi a Exploatării miniere Râmnicu Vâlcea. “Pentru a dovedi independenÅ£a Combinatului Oltchim, mai este nevoie de construcÅ£ia a două termocentrale, una la PiteÅŸti, iar cealaltă la Râmnicu Vâlcea. ObÅ£inerea pachetului majoritar de acÅ£iuni de către Dan Diaconescu este un lucru benefic ÅŸi prin faptul că se va asigura virarea, în perioada imediat următoare, a sumei de 45 de milioane de euro în conturile Combinatului Oltchim. AceÅŸtia bani vor fi folosiÅ£i atât pentru plata salariilor personalului, cât ÅŸi pentru reluarea procesului de producÅ£ie. Prin ceea ce s-a întâmplat astăzi (vineri, n.r.), Dan Diaconescu răsplăteÅŸte eforturile susÅ£inute făcute în ultimii patru ani, respectiv din 12 noiembrie 2008, de Sindicatul Liber Oltchim pentru privatizarea combinatului”, a precizat Mihai Diculoiu  
 
Mihai Tudose: Dan Diaconescu trebuie să facă dovada că are bani cu provenienţă legală pentru Oltchim
PreÅŸedintele Comisiei pentru politică economică, reformă ÅŸi privatizare de la Camera DeputaÅ£ilor, Mihai Tudose, a declarat vineri că oferta lui Dan Diaconescu nu este bătută în cuie, că ea va fi evaluată în continuare, iar Diaconescu trebuie să facă dovada că are banii necesari privatizării Oltchim, bani cu provenienţă legală.
"Până la urmă oferta lui Dan Diaconescu e cea mai bună. Rămâne de evaluat, că am înÅ£eles că nu este nimic bătut în cuie, mai sunt de văzut alte lucruri în legătură cu creanÅ£ele. Să vedem, să facă dovada plăţii, să vedem dacă are bani pentru investiÅ£ii. Până la urmă nu preÅ£ul a fost important ci salvarea combinatului. Nu ÅŸtiu dacă are banii necesari, trebuie să facă dovada că îi are ÅŸi că ei au provenienţă legală", a spus Tudose pentru AGERPRES. El a adăugat că deocamdată nu cunoaÅŸte oferta integrală a lui Dan Diaconescu ÅŸi că statul nu a avut de gând să vândă Oltchim "din disperare", ci a fost un mijloc de a resuscita combinatul. PreÅŸedintele Comisiei pentru politică economică a precizat că Oltchim, după ce va fi privatizat, va avea un potenÅ£ial mai mare de dezvoltare decât ca societate de stat. "Cauza pentru care s-a ajuns la această situaÅ£ie la Oltchim este că de câte ori statul voia să ia un credit pentru combinat, cei de la PCC strigau că e ajutor de stat, nepermis de UE", a mai precizat Tudose.  
 
Victor Ponta: Oltchim nu e o chestie de joacă şi nici nu e o chestie de campanie electorală
Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Târgu MureÅŸ, că privatizarea Combinatului Oltchim nu este o joacă ÅŸi nicio campanie electorală, ci este vorba despre mii de locuri de muncă, iar cel care a câÅŸtigat licitaÅ£ia trebuie să se prezinte cu banii în zece zile.
“Cel care a câÅŸtigat licitaÅ£ia, să se prezinte în 10 zile cu banii pentru acÅ£iuni. Este vorba despre 200 de milioane ÅŸi după aceea este vorba despre celelalte datorii ÅŸi despre investiÅ£ii. Eu vreau să atrag atenÅ£ia că oricine a venit, a participat la licitaÅ£ie ÅŸi nu are aceÅŸti bani suportă rigorile legii ÅŸi mai ales pune în pericol practic locurile de muncă pentru mii de oameni. Noi am Å£inut până acum Oltchimul, deÅŸi aÅ£i văzut ce s-a întâmplat în guvernarea trecută, iar pentru noi important este cum salvăm locurile de muncă ÅŸi cum facem ca Oltchim să funcÅ£ioneze în continuare. Nu e o chestie de joacă ÅŸi nici nu e o chestie de campanie electorală. E vorba de mii de oameni acolo ÅŸi de o societate comercială extrem de importantă pentru români”, a arătat Ponta.
Întrebat dacă bănuieÅŸte că cel care a câÅŸtigat licitaÅ£ia de la Oltchim nu ar avea banii respectivi, Victor Ponta a precizat că se abÅ£ine, însă a arătat că, dacă cel declarat câÅŸtigător nu va plăti, va risca o sancÅ£iune penală.
“Nu cred ÅŸi nu am dreptul să mă pronunÅ£ pe nimic de acest gen. Să aducă banii ÅŸi să salveze locurile de muncă ale oamenilor ÅŸi îl vom felicita cu toÅ£ii. Dacă cumva n-o face, va răspunde conform legii. E infracÅ£iune. Este infracÅ£iune să participi la o licitaÅ£ie, repet, e vorba de mii de oameni acolo, e vorba de rigorile legii”, a susÅ£inut Victor Ponta.
 
Adriean Videanu: Privatizarea Oltchim, aşa cum a fost concepută, reprezintă o mostră de incompetenţă profesională
PreÅŸedintele interimar al PDL BucureÅŸti, Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, a declarat, vineri, că privatizarea Oltchim în forma concepută de Guvern reprezintă o mostră de "incompetenţă profesională" care creează premisele avantajării acÅ£ionarului minoritar ÅŸi a potenÅ£ialilor investitori în defavoarea statului român ÅŸi a propus, în numele democrat-liberalilor, ca variante viabile de privatizare ÅŸi pe cea a conversiei creanÅ£elor AVAS ÅŸi Electrica în acÅ£iuni ÅŸi vânzarea în cadrul unei noi privatizări.
"Întreaga acÅ£iune guvernamentală a Guvernului Ponta începe să devină sinonimul eÅŸecului, indiferent că vorbim de Hidroelectrica, de Oltchim, că vorbim de economia românească în ansamblu. Un singur lucru este cert astăzi, Guvernul Ponta a închis combinatul Oltchim ÅŸi nu va fi uÅŸor să-l redeschidă. Oltchim este singura societate de stat cu profil petrochimic care continuă să funcÅ£ioneze ÅŸi care, în decursul timpului, ÅŸi-a modernizat ÅŸi retehnologizat aproape toate instalaÅ£iile", a afirmat Videanu. Fostul ministru a economiei a punctat faptul că din 2006 "indiferent ce Guvern a fost, procesul de privatizare al Oltchim a fost gândit numai după conversia acÅ£iunilor creanÅ£elor AVAS-ului la Oltchim". "Legat de strategia actuală de privatizare, din punctul meu de vedere ÅŸi din punct de vedere al Partidului Democrat Liberal este cea mai mare mostră de incompetenţă profesională.(…) RenunÅ£area la conversia creanÅ£elor AVAS ÅŸi vânzarea la privatizare a pachetului de 54% în condiÅ£iile în care s-a demonstrat inclusiv prin solicitare către CE că ai un acÅ£ionar minoritar ostil, chiar concurent al tău pe piaÅ£a est-europeană, înlătură participarea la acest proces de privatizare a oricărui investitor serios", a menÅ£ionat Videanu. Democrat-liberalul a adăugat că în loc de vânzarea cu discount a creanÅ£elor faţă de Oltchim se putea face conversia în acÅ£iuni a acestor creanÅ£e. "Este pentru prima dată când entităţi, chiar AVAS, mandatează pe altcineva, Electrica, să-i vândă o creanţă cu discount. Din câte ÅŸtiu, chiar dacă există o ordonanţă de urgenţă care stabileÅŸte procedura, nu există o decizie a Adunării Generale a AcÅ£ionarilor acestor societăţi de a vinde ÅŸi care sunt condiÅ£iile. În sensul Legii 31 a societăţii comerciale, indiferent ce dispune Guvernul României, fără o decizie a AGA, procedura este una ilegală. CE a solicitat în mod expres conversia creanÅ£elor AVAS printr-o scrisoare transmisă primului-ministru al României prin care se dădea un termen până-n luna septembrie. Din păcate acest lucru nu s-a întâmplat ÅŸi acest proces de a nu converti creanÅ£a în acÅ£iuni nu avantajează decât acÅ£ionarul minoritar sau investitorii din procesul de privatizare, dezavantajând un singur acÅ£ionar, statul român, dacă se vând acÅ£iunile ÅŸi creanÅ£ele la preÅ£uri mici, cu discount.(…) AÅŸ putea spune că decizia luată de guvernul Ponta este soluÅ£ia optimă dacă se doreÅŸte vânzarea la preÅ£ mic ÅŸi eventual cu destinaÅ£ie a acÅ£iunilor Oltchim. Nu rezolvă problema gradului de îndatorare", a subliniat Adriean Videanu. El a criticat ÅŸi procedura de privatizare aplicată, "un fel de struÅ£o-cămilă a trei caiete de sarcini, a trei vânzări într-un pachet integrat". "Cu alte cuvinte, din păcate lichidarea sau insolvenÅ£a urmată de faliment sunt iminente dacă nu se intervine de urgenţă", a declarat Videanu. Liderul democrat-liberal a cerut, în numele PDL "stoparea acestui proces de privatizare care este mostră de incompetenţă a actualului guvern ÅŸi demarate imediat procedurile pentru următoarele variante de privatizare".
"Unu: conversia creanÅ£elor AVAS ÅŸi Electrica faţă de Oltchim ÅŸi vânzarea pachetului de acÅ£iuni rezultat în procesul de privatizare. Cea de-a doua variantă este conversia în acÅ£iuni a tuturor creanÅ£elor societăţilor cu capital majoritar de stat ÅŸi vânzarea pachetului de acÅ£iuni pe care statul urmează să îl deÅ£ină în Oltchim prin acest proces ", a precizat Adriean Videanu.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.