Lift cu cremaliera la Cetatea Rasnov
Ascensorul pe plan inclinat care va transporta turistii pina la Cetate a fost receptionat dupa 9 luni de lucrari spectaculoase. Muncitorii au turnat beton din elicopter si au sapat manual in stanca. Mijlocul de transport ecologic va putea transporta 500 de persoane pe ora, intr-o priveliste de vis.
Realizarea liftului cu cremaliera a presupus lucrari dificile pentru constructori. 1100 mc de material a fost sapat manual in stinca; in luna septembrie a anului trecut s-a turnat beton cu elicopterul pentru stilpii de sustinere – 80 de mc de beton in circa 100 de curse efectuate cu un elicopter performant.
Liftul cu cremaliera este gata sa-si primeasca turistii. Ascensorul parcurge un traseu pe plan inclinat cu o lungime de 165 m si o diferenta de nivel de 85 de m, cu un unghi de inclinare de 37 de grade. Liftul va putea transporta 500 de persoane pe ora, cate 20 de persoane pe cursa iar viteza de deplasare este de 2,5 metri pe secunda. Statia de imbarcare este in spatele Casei de Cultura, iar o a doua statie este la Cetate unde s-a amenajat si o platforma beldevere.
Costul de realizare al acestei investitii este de 10.718.447 de lei, proiectul fiind finantat in proportie de 50% de catre Uniunea Europeana. Cadre de pe stirea din 30 .09 turnare beton lift cu cremaliera Alaturi de Liftul cu cremaliera, pestera Valea Cetatii sau parcul cu dinozauri care va fi inaugurat in luna mai, Risnovul va avea de oferit si alte solutii de agrement pentru turisti. Edilii rasnoveni doresc sa puna in valoare si celelalte obiective turistice ale orasului : cele doua biserici , cea Evanghelica si cea Ortodoxa si Complexul Oplimpic de Sporturi de Iarna, care este unic nu numai in Romania ci si in sud-estul Europei si care va fi inclus in harta turistica a Rasnovului.
In plus, intreg centrul istoric al Rasnovului va fi reabilitat si transformat in zona pietonala cu pasaje si parcari subterane.
Vifor Rotar