Limbajul GESTURILOR si interpretarea lor

Limbajul GESTURILOR si interpretarea lor

0 148

Daca o poza spune o mie de cuvinte, cate cuvinte ar putea spune un banal gest? Este bine de stiut ca pozitia trupului si felul in care va folositi mainile ofera celor din jur o serie de indicii in legatura cu starea de spirit si ce ganditi in acele momente.
Astfel, pentru a va face o parere despre cat de important poate fi un simplu gest, va prezentam cateva gesturi traduse pe intelesul fiecaruia si care, cu siguranta, va vor da o mana de ajutor in viata de zi cu zi.
“Te ascult” – acest gest cu mainile este folosit de cei care sunt siguri pe ei, cei care isi expun pe larg parerile si ideile, de persoane superioare sau care gesticuleaza putin sau deloc si care, procedand astfel, ne comunica increderea lor in fortele proprii. Daca seful tau are constant acest joc al mainilor, nu te grabi sa-l contrazici, ci mai degraba gadila-i orgoliul, facandu-l sa-ti descrie mai in detaliu hotararile si alegerile sale.
“Sunt nervoasa” – anxietatea devine deseori evidenta in felul in care oamenii isi folosesc mainile. Cand o persoana se simte anxioasa, deseori se joaca cu diferite obiecte: pix, bratara, inel, sau trage de haine. Persoanele anxioase isi ating corpul incercand sa isi ofere putina liniste. De cele mai multe ori, toate aceste mici gesturi sunt involuntare, asa ca este foarte greu sa te abtii de la ele atunci cand nici macar nu esti constienta ca le faci. Pentru a scapa de acest obicei prost, convinge-ti prietenii si rudele sa te atentioneze de fiecare data cand te vad facandu-l, pentru a-ti putea construi un mecanism defensiv.
“Nu am timp de tine” – poseta, telefonul, mapa sunt obiecte care pot fi folosite pentru mascarea gesturilor. Apeleaza la asa ceva cei expusi in permanenta privirilor celorlalti. Cei care folosesc asemenea gesturi nu doresc ca cei din jurul lor sa le descopere lipsa de siguranta sau faptul ca sunt nervosi, anxiosi. Persoanele care vor sa fie lasate in pace sunt in general cele mai „ocupate”, cel putin din perspectiva celorlalti.
“Sunt tensionata” – picioarele incrucisate transmit disconfort, dorinta de a trece timpul cat mai repede, o stare de tensiune ridicata, lipsa de incredere in sine, o atitudine negativa sau defensiva. De asemenea, aceasta postura, numita generic postura foarfecelui, este una clasica de imobilitate. Arata ca persoana este blocata si nu are nici cea mai mica intentie de a pleca, fiind astfel perceputa si ca un gest de submisiune.
“Sunt mai tare decat tine” – bratele incrucisate si cu un deget ridicat inseamna in limbajul nonverbal mesaj dublu. Fie sugereaza o atitudine defensiva, negativa, fie una de superioritate si incredere in fortele proprii (prin ridicarea degetului). Degetul ridicat indica tarie de caracter si forta eului, este o manifestare a prioritatii, a superioritatii si chiar a agresivitatii. Etalarea degetului este un semnal pozitiv. De multe ori este folosit de sefi cu atitudine distanta, rezervata, superioara, in prezenta subalternilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.