Limitarea la produsele cumparate in magazine duty-free (2)

Limitarea la produsele cumparate in magazine duty-free (2)

0 141

Ministerul Finantelor atentiona ca o eventuala inchidere a magazinelor duty-free situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre si navale cu statele noncomunitare, a magazinelor duty-free diplomatice si a celor din aeroporturile internationale si de la bordul navelor si aeronavelor care efectueaza curse directe de pasageri in afara UE fundamentata pe motivatia ca activitatea acestora genereaza un potential de risc in domeniul contrabandei si al evaziunii fiscale „pune intr-o lumina nefavorabila” activitatea de administrare si control a Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare.
Conform OU 104/2002, marfurile provenite din import care se vand in valuta, in regim duty-free, prin magazinele autorizate situate in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat terestre, navale si in aeroporturi internationale sunt scutite de la plata taxelor vamale.
Acelasi regim este aplicat marfurilor vandute la bordul aeronavelor care efectueaza curse in trafic extern de pasageri, precum si marfurilor distribuite in mod gratuit pasagerilor si membrilor echipajului acestor aeronave.
Deoarece sunt plasate in regim de antrepozit de TVA, bunurile comercializate prin magazinele duty-free beneficiaza de scutirea speciala de TVA si accize.
La 1 ianuarie 2007, data aderarii Romaniei la UE, magazinele duty-free din punctele de trecere a frontierei de stat terestre cu state intracomunitare si-au incetat activitatea, continuand sa functioneze cele aflate la granita cu statele noncomunitare.
In prezent functioneaza un numar de 50 magazine duty-free autorizate, dintre care 45 situate in 12 puncte de frontiera. Din analiza efectuata de Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor a rezultat ca, in 2008, peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free (18,4 milioane tigarete), tendinta care s-a manifestat si in primele luni ale acestui an (din 2,2 milioane tigarete confiscate, peste un milion provin din magazine duty-free).
Un studiu comandat si prezentat in luna mai de catre producatorii JTI si BAT releva ca nivelul de consum de tigarete contrafacute din Romania va creste pe termen mediu de la 8,5 miliarde tigari pe an in prezent la 12,9 miliarde, reprezentand 33,7% din piata de profil, iar pe termen lung ponderea ar putea ajunge la 50,4% din total.
In studiu se arata ca magazinele duty-free sunt principali furnizori pentru comertul ilicit de tigarete, iar cele mai afectate zone de comertul ilicit cu tigarete sunt cele invecinate cu granitele non-UE, respectiv cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova.

Sursa: MEDIAFAX

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.