Lista Jose Barroso
Comisia Europeana a dat vineri publicitatii lista cerintelor Executivului european fata de Romania, anunta RFI Romania. Acestea i-au fost adresate joi prim-ministrului Victor Ponta, astfel incat Romania sa continue a respecta standardele europene. Este o lista care cuprinde cerinte punctuale a caror sorginte nu lasa indoieli. Toate soliciarie, fara exceptie, se regasesc in nemultumirile PDL si in temele de campanie electorala a lui Traian Basescu. In alta ordine de idei, in cuprinsul Listei Jose Barroso, se regasesc o serie de aspecte din discursul presedintelui interimar, Crin Antonescu, care s-a angajat sa nu faca anumite lucruri chiar si in situatia in care Constitutia ii permite (numiri, gratieri etc.). Trebuie retinut faptul ca aceasta nu este un document oficial, ci o lista care a fost discutata intr-un briefing informal, .fara a fi insusita, sub aspect oficial, de liderii CE. Comisia Europeana adreseaza Romaniei 11 cerinte vizand sa restabileasca respectarea statului de drept, independenta justitiei si increderea europeana.
Lista complete cuprinde doua capitol cu sase, :
1. Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar (aflat deasupra intereselor partidelor politice)espectiv cinci subpuncte:
-
Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea Ordonantei de Urgenta nr. 38;
-
Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul celor inregistrati pe listele electorale): abrogarea OUG nr. 41;
-
Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta;
-
Evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare.
-
Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale.
-
Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.
2. Redarea increderii
-
Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv;
-
Nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie.
-
Nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii;
-
Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile.
-
Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.