Lista proiectelor de parteneriat public-privat
Ministerele vor realiza o serie de proiecte in parteneriat public-privat, intre acestea fiind cele referitoare la interconectorul de hidrocarburi AGRI, Canalul Dunare-Bucuresti, precum si o inchisoare, a anuntat miercuri premierul Emil Boc, la finalul sedintei de guvern. La Ministerul Transporturilor vor fi realizate prin parteneriat public-privat urmatoarele obiective: autostrada Comarnic-Brasov – in regim de concesiune, autostrada Sibiu-Pitesti – 116 km, autostrada Ploiesti-Buzau-Focsani – 133 km, autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni – 307 km, precum si centura de sud si centura de nord ale Bucurestiului, ambele in regim de autostrada, a mentionat premierul.
Ministerul Economiei are in vedere parteneriate public-privat pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, o investitie de 4 miliarde de euro. Acelasi minister are in plan realizarea de parteneriate in regim public-privat pentru constructia hidorcentralei Tarnita- Lapustesti, o investitie de 1,3 miliarde de euro si a termocentralei de la Doicesti – 700 de miloane de euro.
Tot prin parteneriat public-privat Ministerul Economiei doreste realizarea contributiei romanesti la proiectul international AGRI, insa costul acestuia va fi stiut dupa realizarea studiului de fezabilitate, a mentionat Emil Boc.
Proiectul interconectorului AGRI (Azerbaidjan – Georgia – Romania) isi propune sa aduca gaze naturale din zona Marii Caspice in Uniunea Europeana.
Prin Ministerul Mediului, se urmareste realizarea canalului Siret-Baragan, care are o valoare aproximativa de 200 de milioane de euro.
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va dezvolta, de asemenea, proiecte prin parteneriat public-privat, printre care Proiectul ECO din cartierul bucurestean Ghencea, care se intinde pe 100 de hectare si vizeaza constructia a 10.000 de locuinte si infrastructura necesara acestora.
Guvernul doreste sa reia – prin parteneriat public-privat – si dezvoltarea proiectului imobiliar Esplanada, care ajunge la o valoare 800-900 de milioane de euro.
In parteneriat cu Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, MDRT doreste sa atraga investitori privati pentru Canalul Dunare-Bucuresti, inceput in perioada comunista, insa abandonat ulterior. „Este un proiect care a fost abandonat, dar valoarea lui nu trebuie sa fie uitata”, a apreciat premierul Boc.
In aceeasi formula, ar urma sa se realizeze si podul rutier peste Dunare Tulcea-Braila, in care vor fi implicate si cele doua consilii judetene.
La randul sau, Ministerul Sanatatii urmareste dezvoltarea de parteneriate public-privat pentru construirea a sase spitale regionale de urgenta, la Timisoara, Cluj-Napoca, Targu Mures, Iasi, Craiova si Bucuresti.
In colaborare cu MDRT, Ministerul Sanatatii are in plan sa atraga investitori privati pentru „punerea in valoare” a Centrului de geriatrie „Ana Aslan”.
Totodata, Ministerul Justitiei va atrage investitori privati pentru construirea unui penitenciar, a anuntat premierul Boc. „Este vorba despre constructia unui penitenciar in regim de parteneriat public-privat, tinand cont de nevoile existente in tara si dupa modelul anglo-saxon existent in Europa”, a explicat seful Executivului.
El a aratat ca, prin aceste proiecte in parteneriat public-privat, nu vor fi folositi bani de la bugetul de stat.