Litoral – licitatie pe sectoare de plaja
Un numar de 52 de sectoare de plaja pentru doua sezoane estivale si sase sectoare pentru un sezon estival au fost adjudecate in cadrul licitatiei publice organizate pentru inchirierea plajei Marii Negre, dintr-un total de 150 de sectoare scoase la licitatie, in perioada 16-20 martie 2011, informeaza un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR). De asemenea, pe noua sectoare de plaja a fost depusa o singura oferta, iar pe cinci sectoare de plaja au fost depuse cate doua oferte din care un ofertant a fost descalificat, urmand a se relua procedura de licitatie. „SC Mamaia SA, avand Hotel Mamaia, a fost descalificata intrucat in certificatul de atestare fiscala figura cu debite la bugetul de stat”, se arata in comunicatul ANAR.
La aceasta licitatie pentru inchirierea plajei Marii Negre au fost depuse 177 de oferte pentru un numar de 72 de sectoare din cele 150 scoase la licitatie.
Toti castigatorii sunt agenti economici care detin active hoteliere in zonele licitate sau asociati, conform legii, cu detinatori ai unor astfel de active hoteliere in zona.
ANAR precizeaza ca incepand de marti si pana joi, 24 martie, cei nemultumiti pot depune contestatii la sediul ABADL din Constanta. „Dupa finalizarea termenului de depunere al contestatiilor, Comisia de solutionare a contestatiilor va avea un termen de 5 zile pentru a le solutiona. Dupa finalizarea acestei faze, se va publica anuntul pentru etapa a II-a a acestei licitatii, care va fi organizata in termen de 10 zile”, se mentioneaza in comunicat.
Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a organizat, in perioada 16 – 20 martie 2011, licitatie publica pentru inchirierea plajei Marii Negre, bun public Din domeniul public al statului.
Pregatirea acestei licitatii a inceput inca din luna noiembrie, cand ABADL a transmis catre Administratia Nationala Apele Romane, si apoi catre Ministerul Mediului si Padurilor, propunerile referitoare la ordinul pentru aprobarea instructiunilor privind organizarea si desfasurarea licitatiei publice, caietul de sarcini, contractul cadru de inchiriere si lista cu tarife. In acest fel, s-a dorit organizarea in timp util a licitatiei, astfel incat agentii economici care vor castiga sa aiba timpul necesar amenajarii suprafetelor de plaja pentru sezonul estival.
„In timpul elaborarii si aprobarii caietului de sarcini au existat consultari cu reprezentanti din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, tocmai pentru a cuprinde criteriile cu caracter turistic in cadrul acestei documentatii. In acest sens, conditiile referitoare la activitatea turistica insemna aproximativ 40% din punctajul final, restul de 60% fiind reprezentata de oferta financiara”, se arata in comunicat.
Asociatia Litoral – Delta Dunarii a contestat marti maniera de organizare a licitatiei de atribuire a plajelor, organizata de DADL Constanta, in baza ordinului emis de Ministerul Mediului, aratand ca actiunea a fost initiata fara consultarea mediului privat din turism.
Asociatia Litoral – Delta Dunarii a cerut demisia directorului DADL, Marian Mitrea, acuzandu-l de faptul ca institutia pe care o conduce refuza constant dialogul cu cei implicati direct in turismul de pe litoralul romanesc si de lipsa unui raport in care sa fie prezentate veniturile incasate din exploatarea plajelor si modul cum sunt utilizate aceste fonduri.