Litoralul romanesc, calitatea apei pentru imbaiere
Toate zonele de imbaiere de pe litoralul romanesc corespund standardelor europene de calitate, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Administratia Nationala “Apele Romane” (ANAR). Raportul Comisiei Europene constata o imbunatatire semnificativa a calitatii apelor de imbaiere din Romania, pe baza informatiilor transmise de autoritatile romane aferente anului 2009.
Astfel, toate cele 49 de zone imbaiere de pe litoralul romanesc corespund standardelor europene obligatorii, constatandu-se un progres cu 2 la suta fata de anul 2008, cand 98 la suta din zonele imbaiere atingeau standardele europene obligatorii.
Totodata, patru zone de imbaiere de pe litoralul romanesc (reprezentand 8,2 la suta din cele 49 de zone) au intrunit conditiile de calitate mai bune decat cerintele europene obligatorii fata de o singura zona de imbaiere (2 la suta) cat era in 2008.
Raportarea datelor de calitate a apelor de imbaiere s-a realizat de catre Romania, pentru al treilea an consecutiv, prin Ministerul Sanatatii, Institutul de Sanatate Publica Bucuresti si autoritatile de sanatate publica judetene, care au participat, impreuna cu ANAR, la delimitarea zonele de imbaiere.
Potrivit ANAR, monitorizarea si delimitarea zonelor de imbaiere vizeaza exclusiv zona costiera.
Conform legislatiei in vigoare, in prezent ANAR are atributii, pe de o parte, de a prognoza si de a gestiona poluarile pe termen scurt, situate in proximitatea zonelor de imbaiere si daca acestea pot influenta direct calitatea apei in zona natural amenajata pentru imbaiere.
De asemenea, ANAR trebuie sa informeze publicul, cu privire la datele furnizate de autoritatile de sanatate publica, in ceea ce priveste zonele de imbaiere si calitatea acestora si, dupa caz, interdictia temporara a imbaierii. Informarea publica se face inclusiv prin colaborare interinstitutionala intre toate autoritatile responsabile.
In baza recomandarilor primite de la Comisia Europeana in ceea ce priveste imbunatatirea informarii publice despre calitatea apelor de imbaiere, ANAR prin Administratia Bazinala de Apa Dobrogea-Litoral a montat, in sezonul 2009, 35 de panouri pe plaja, pe care s-au afisat periodic buletine de analiza a calitatii apei, realizate de catre Directia de Sanatate Publica Constanta.
De asemenea, ANAR elaboreaza si reactualizeaza periodic registrul zonelor protejate, inclusiv a zonelor de imbaiere.
In data de 22 martie 2010, Romania a raportat catre Comisia Europeana Planurile de Management a Bazinelor Hidrografice, in care au fost incluse si zonele de imbaiere.
CE se implica in domeniu
La nivelul Comisiei Europene, se afla in curs de elaborare, pe baza comentariilor primite de la statele membre, un proiect de decizie referitor la simbolurile ce ar putea sa fie folosite, pe de o parte, pentru recomandarea de interdictie sau interdictia de imbaiere, iar, pe de alta parte, pentru indicarea clasei de calitate a apelor de imbaiere, mai exact, reprezentarea grafica a unor stele (asemanator sistemului de clasificare a serviciilor), in care”
• 4 stele inseamna “calitate excelenta a apei de imbaiere”,
• 3 stele, “calitate buna a apei de imbaiere”,
• 2 stele, “calitate satisfacatoare a apei de imbaiere”.
• 1 stea “calitate nesatisfacatoare a apei de imbaiere”.
Conform Directivei Europene privind apele de imbaiere, pana in 2011, ANAR va elabora, in comun cu autoritatile de sanatate publica, profilul apelor de imbaiere (incadrarea acestora pe clase de calitate), iar, pana in 2015, autoritatile responsabile trebuie sa ia masurile de management necesare pentru atingerea unei calitati cel putin “satisfacatoare” a apelor de imbaiere, precum si pentru cresterea numarului de ape de imbaiere care sa aiba o calitate “buna” sau “excelenta”.