Liviu Babeş nu are pare de respectul cuvenit la Braşov

Liviu Babeş nu are pare de respectul cuvenit la Braşov

1 481

Eroul-martir Liviu Corneliu Babeş nu se bucură de comemorarea pe care o merită. O spun cei care au participat, la baza Pârtiei Bradu din Poiana Braşov la manifestaţiile care au marcat 28 de ani de la moartea lui Liviu Babeş, supranumit Jan Palach al României

Eroul-martir Liviu Corneliu Babeş nu se bucură de comemorarea pe care o merită. O spun cei care au participat, la baza Pârtiei Bradu din Poiana Braşov la manifestaţiile care au marcat 28 de ani de la moartea lui Liviu Babeş, supranumit Jan Palach al României.
În 2 martie 1989, Liviu Babeş, electrician la Trustul de Prefabricate şi pictor amator foarte talentat, isi dadea foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov, în faţa câtorva sute de turişti români şi străini. Era un gest extrem de protest faţă de politica opresivă şi inumană a regimului ceauşist.
La baza pârtiei, cuprins de flăcări, bărbatul s-a prăbuşit, nu înainte însă de-a afişa pe trunchiul unui copac textul „Stop Morder, Auschwitz = Braşov”. Babeş nu a ales întâmplător locul pentru gestul său, Poiana Braşov era atunci plină de turişti care aveau să povestească ce-au văzut în toată lumea. La 28 de ani de la sacrificiul lui Liviu Cornel Babeş au fost organizate manifestări de comemorare.babes
Gestul de Babeş a fost al doilea protest anticomunist după cel din 1987 făcut de muncitorii de la Steagu Roşu.
Deşi Babeş a fost comparat mereu cu Jan Palach, studentul care şi-a dat foc pe treptele Muzeului Naţional din Praga în 19 ianuarie 1969 în semn de protest faţă de intervenţia Uniunii Sovietice în Cehoslovacia şi a devenit simbol naţional, comemorările lui Babeş nu seamănă deloc cu cele ale slovacului, spun reprezentanţii Asociaţiei „15 Noiembrie 1987”.
Marius Boieriu, preşedintele Asociaţiei 15 noiembrie 1987, eroul naţional Liviu Cornel Babeş nu este comemorat cum trebuie, pentru noi Liviu Cornel Babeş este un Jan Palach al României, dar noi nici măcar nu am reuşit să schimbăm denumirea pârtiei Bradu din Poiana Braşov să se numească Pârtia Liviu Babeş.
Popularizare, mai ales în rândul populaţiei tinere, cere şi preşedintele Foştilor Deţinuţi Politic din România, Octav Bjoza, dezamăgit că la comemorările lui Babeş nu participă şi elevi sau studenţi.
Prin Legea 93 din 1997, Liviu Cornel Babes a fost declarat Erou – Martir. Braşovul l-a numit cetăţean de onoare post-mortem, iar strada pe care a locuit poartă, astăzi, numele martirului.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.