Liviu Dragnea: Regiunile circulare sunt mai functionale decat cele cu forma alungita...

Liviu Dragnea: Regiunile circulare sunt mai functionale decat cele cu forma alungita

0 236
Regiunile care au o forma relativ circulara sunt mai functionale decat regiunile care au o forma alungita, a declarat, joi, la Iasi, vicepremierul Liviu Dragnea, in timpul primei dezbateri organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) la nivel local cu privire la procesul de regionalizare-descentralizare, transmite Agerpres. Totodata Liviu Dragnea a apreciat ca o alta problema a regiunilor de forma alungita este cea a costurilor de transport si al accesului catre resedinta regionala. In schimb, sustine acesta, intr-o regiune de forma circulara, exista un echilibru intre localitatile din interiorul regiunii.
"Forma regiunilor este foarte simpla, se vede cu ochiul liber. Este clar ca distantele la regiunile cu forma alungita sunt mult mai mari. Ganditi-va cat ar avea de mers un cetatean din sudul regiunii alungite pana in celalalt capat sau pana la sediul regiunii", a spus vicepremierul Liviu Dragnea.
El a apreciat ca o regiune eficienta are nevoie de un teritoriu suficient de mare, de minim patru judete, pentru a avea o varietate cat mai mare de resurse de dezvoltare. Liviu Dragnea a afirmat, totodata, ca intr-o regiune este nevoie sa existe cel putin un centru universitar regional, un spital regional, un aeroport, una sau mai multe conexiuni cu drumurile nationale importante etc.
"Deci, e nevoie de o dimensiune suficient de mare incat sa inglobeze toate aceste elemente, care sunt de fapt sursele de dezvoltare a acelei regiuni", a mai spus vicepremierul. In ceea ce priveste fluxurile economice, cele comerciale, mobilitatea demografica, Dragnea considera ca este bine ca acestea sa fie orientate catre interiorul regiunii si nu spre exterior.
"Asta inseamna ca viitoarele regiuni trebuie sa fie realizate in asa fel incat toate fluxurile comerciale, demografice, economice sa fie orientate din exteriorul regiunii catre interiorul regiunii. Altfel inseamna ca resursele ies din regiune, asta inseamna ca dezvoltarea iese din regiune sau mai rau, daca regiunile vor fi decupate, vor fi trasate, netinand cont de acest fluxuri, pe care vi le puteti imagina ca si o retea sanguina, este ca si cum i-ai taia sangele care trebuie sa ajunga sa hraneasca organismul", a spus vicepremierul. Dragnea a prezentat trei posibile modele de functionare a viitoarelor regiuni Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a mai declarat joi, la Iasi, ca sunt trei posibile modele in ceea ce priveste regiunile si descentralizarea.
 
Modelul monopolar, "cel impus de jos", in care intr-o regiune exista un singur centru urban foarte dezvoltat. Inconvenientul acestei variante este legat de faptul ca dezvoltarea generata de acest model monopolar nu va ajunge spre zonele de periferice ale regiunii, a precizat vicepremierul. "Uitati-va, raza de dezvoltare care poate emana de la centrul respectiv este totusi limitata", a spus, in context, Liviu Dragnea.
 
Cel de-al doilea model prezentat de ministrul Dragnea, cel bipolar, unde sunt poli de dezvoltare in regiune, ar putea duce la o dezvoltare mai mare decat modelul monopolar, dar, ca si in primul caz, ar putea ramane zone periferice care risca sa nu se dezvolte suficient de mult.
 
Cel de-al treilea model – pentru care vicepremierul si-a aratat sustinerea – este sistemul multipolar, cu centre de dezvoltare in fiecare judet, in cadrul caruia, afirma Liviu Dragnea, "fiecare sa devina centru de dezvoltare prin programele si mecanismele financiare care vor fi puse in practica incepand cu ianuarie anul viitor".
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.