Liviu Pandele, intre dacologie si oenologie
Liviu Pandele este un afacerist local de numele caruia se leaga cateva incidente cu iz penal, petrecute intr-un trecut pe care l-ar vrea uitat. Tepuirea institutionala a studentilor de la universitatea pe care si-a fondat-o si exploatarea tarabagiilor din fosta piata din cartierul Astra, mutata in Valea Cetatii, sunt doar cateva din faptele-i, mai numeroase, pe care oamenii legii le numesc antecedente. Cu o abilitate remarcabila, Pandele a reusit sa-si construiasca in paralel si o cariera onorabila tocmai din trecut. Nu cel apropiat, ci unul foarte, foarte indepartat. Situat cam cu 10 secole inainte de Cristos. Cam de pe-atunci crede Pandele, devenit intre timp doctor in istorie, ca dateaza Brasovul, caruia cronicile cunoscute ii situeaza originea intr-un Ev Mediu mult mai credibil. Asta nu-l impiedica pe de-acum dr. Pandele sa creada ca tocmai numele sasesc al urbei – Kronstadt – nu s-ar traduce previzibil si atestat Orasul Coroanei, ci Orasul Timpului, avand etimonul situat taman in numele Zeului Timpului, Kronos.
Aceasta teorie, dar si altele legate de ruine ale unor sanctuare dacice descoperite pe Bunloc, in marginea Brasovului, vor fi prezentate sambata, le Centrul Cultural Reduta, unde Pandele ii invita pe toti brasovenii curiosi sa-si cunoasca trecutul neconventional. Tot atunci vor fi lamurite, promite acelasi Pandele, aspecte ale fenomenului Poltergeist si o interpretare a Codex-ului Rohonczi, cronica statului vlah din 1064-1101, a carui scriere geto-daco-traca a fost descifrata de Veronica Enachiuc. Cu aceeasi ocazie, Pandele va dona autoritatilor muzeale o colectie personala de monede dacice, parte a unui tezaur descoperit pe Bunloc, unde, sustine Pandele, se afla vestigiile celui mai mare sanctuar dacic dupa Sarmisegetusa Reggia.
Panadele este sustinatorul curentului dacologic, un trend in istoriologia moderna care a castigat adepti din randul specialistilor de la mai multe universitati de prestigiu din strainatate. Arcul de curbura al Carpatilor ar fi, potrivit dacologilor, un centru de iradiere cultural si spiritual care a hranit civilizatia europeana.
Amanunte cel putin demne de luat in seama, desi foarte in raspar cu cronologia oficiala, de catre mediile istorice romanesti. Daca n-o fac, este fie din pizma pentru statutul de vizionar corect al istoriei dacice, pe care Pandele si-l atribuie cu generozitate, fie din convingerea, impartasita de mai multi invidiosi, ca acelasi taraboste Pandele petrece prea mult timp in Cramele lui Decebal.
Care nu dateaza din vremea lui Deceneu, asa cum v-ati astepta, ci sunt o creatie mult mai recenta, marca dr. Liviu Pandele.
Vifor Rotar