Liviu Voinea despre TVA la incasare, evazionistii si restructurarea ANAF

Liviu Voinea despre TVA la incasare, evazionistii si restructurarea ANAF

0 333
"Am vazut multi consultanti fiscali care nu stiu sa faca diferenta intre plata TVA si exigibilitatea TVA si care consultanti induc astfel oamenii in eroare", a declarat secretarul de Stat din Finante, Liviu Voinea, in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro.
"Daca luam o firma cu afaceri sub 100.000 euro , ea trebuie sa plateasca TVA in 25 a primei luni din trimestrul urmator. Sa spunem ca emite o factura pe 2 ianuarie pe care nu o incaseaza. In prezent are de achitat TVA in 25 aprilie. Cu noul sistem, TVA devine exigibil la 90 de zile dupa 2 ianuarie, adica pe 2 aprilie si firma datoreaza plata TVA pe 25 iulie", explica Voinea.
La fel, mai adauga secretarul de Stat, sa luam o firma ale carei afaceri sunt intre 100.000-500.000 de euro si care emite o factura in 2 ianuarie. In prezent are de platit TVA pe 25 februarie. Daca nu a incasat factura, conform noii legislatii, TVA devine exigibil pe 2 aprilie si plateste TVA abia pe 25 mai.
Cine castiga de pe urma lui? Castiga IMM, contribuabilii onesti care practic primesc un credit cu dobanda zero de la Stat, intrucat le raman lichiditatile pe care astazi trebuie sa le dea Statului, spune Voinea.
 
Iata interviul acrodat de Liviu Voinea in studioul HotNews.ro
Cine pierde din TVA la incasare?
Pierd evazionistii, intrucat nu se mai poate cere rambursarea de TVA decat dupa dovada platii facturii, si aceea numai prin transfer bancar. Unul din principalele mecanisme de evaziune fiscala si anume solicitare false de rambursare de TVA dispare, explica secretarul de stat
 
De ce obligatoriu si nu optional?
"Tocmai pentru a proteja firmele care o aplica pentru ca daca ar fi fost lasata optionala, clientii acestor firme ar fi preferat sa lucreze doar cu cei care nu aplica TVA la incasare pentru a-si putea deduce imediat TVA-ul facturat. Acesta este cazul Poloniei unde masura e optionala si unde numai 2% din firme au optat pt ea.
Facand masura obligatorie, firmele mari nu mai pot face o selectie adversa pentru furnizorii din randul firmelor mici. Practic firmele mari nu pot inlocui o firma mica dintre furnizorii lor – cu o alta firma mica ci doar cu o firma mare. Ceea ce ar fi ineficient din punct de vedere economic", considera Voinea
 
De ce 90 de zile?
"O limita trebuie pusa, inclusiv conform Directivei europene 45/2010", mai spune Voinea. Potrivit acestuia, majoritatea tarilor care aplica TVA la incasare au limita la sfarsitul anului, indiferent de data emiterii facturii, ceeace ar crea o inegalitate dintre o factura emisa in decembrie si alta emisa in februarie. 90 de zile este limita si din Polonia si a fost si e limita negociata cu partenerii internationali- FMI, CE BM. "Aceasta limita de 90 de zile nu se refera la plata TVA ci la EXIGIBILITATEA TVA.
Am vazut multi consultanti fiscali care nu stiu sa faca diferenta intre aceste doua notiuni si induc oamenii in eroare.
Pentru o firma sub 100.000 euro care trebuie sa plateasca TVA in 25 a primei luni din trim. urmator emite de pilda o factura pe 2 ianuarie si nu o incaseaza. In prezent are de achitat TVA in 25 aprilie. Cu noul sistem, TVA devine exigibil la 90 de zile dupa 2 ianuarie, adica pe 2 aprilie si firma datoreaza plata TVA pe 25 iulie.
Pentru o firma intre 100.000-500.000 de euro care emite o factura in 2 ianuarie. In prezent are de platit TVA pe 25 februarie. Daca nu a incasat factura, conform noii legislatii, TVA devine exigibil pe 2 aprilie si plateste TVA pe 25 mai", explica finantistul roman.
 
De ce limita de 500.000 de euro?
"Pentru ca pe Directiva Europeana 45/2010, prin care Statele pot opta pentru sistemul TVA la incasare, dar trebuie sa stabileasca o limita pentru ca e vorba de o facilitate care nu se poate asadar aplica tuturor, 500.000 de euro reprezinta limita pana la care statele membre nu trebuie sa solicite derogare de la UE. Pentru Romania, am considerat ca 500.000 euro este o limita suficienta intrucat acopera 93% din firmele existente in Romania si in plus faciliteaza aplicarea imediata a sistemului, avand in vedere ca obtinerea unei derogari de la UE- care nu este oricum garantata- necesita un interval de aprobare intre 8-12 luni", crede Voinea
 
Despre restructurarea ANAF si incasarile din TVA
"Guvernul Ponta a inceput un plan de restructurare a ANA impreuna cu BM prin care se urmareste reducerea masiva a numarului de administratii financiare si informatizarea completa a sistemului astfel incat nu doar plata taxelor sa fie facuta online ci si decizia de conrtrol sa fie luata exclusiv in baza factorilor de risc semnalati din interogarea bazei de date.
Cu alte cuvinte, scopul este sa nu se mai duca un inspector de patriu ori la buticul din colt si niciodata la o firma mare. O alta masura luata in iunie a fost cresterea plafonului pana la care poti alege sa nu fi platitor de TVA pentru a scoate din sistemul de inregistrare aproximativ 60% dintre contribuabili care ocupsunt parte semnificativa din munca ANAF, darde la care se colecteaza doar 1% din incasari.
Daca ii elimini pe acestia, ne putem concentra resursele catre contribuabilii de la care chiar am ce sa colectez. Rata implicita de TVA este de 13% (Statul colecteaza doar 55% din TVA aferent pragului de 24%). O cauza importanta este reprezentata de rambursarile ilegale de TVA.
Prin aplicarea TVA la incasare, aceasta practica este eliminata", conchide Liviu Voinea.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.