Loboda – prorietati terapeutice necunoscute
Loboda este una dintre verdeturile folosite in aceasta perioada, dar din pacate este oarecum subestimata in comparatie cu proprietatile sale – iar aici ne referim la proprietatile terapeutice, precum si la gust.
Are vitamina C in proportie destul de mare: fiind de doua ori mai concentrata decat kiwi si lamaia, ideala pentru aceasta perioada. Are calitati diuretice destul de bune, prezinta efect laxativ si curata sangele. Este considerata un excelent remineralizant.
Loboda se aseamana intr-un fel in ceea ce priveste aspectul compozitiei, cu spanacul, avand si o cantitate mare de vitamina K (reduce riscul de accident vascular) si de fier.
Dar in comparatie cu spanacul are o cantitate mult mai mare de vitamina C. Pigmentii din loboda sunt in procent mult mai mare decat in spanac.
Loboda este importanta in prevenirea sau inlaturarea asteniei de primavara, avand efect mineralizant si vitaminizant.
Adjuvant in bronsita si astm – se mesteca frunze proaspete de loboda, bine spalate in prealabil. Partile aeriene ale lobodei au efecte antiinflamatoare, emoliente si antiinfectioase asupra cailor respiratorii superioare. De asemenea, frunzele acestei plante scad febra.
Specialistii in medicina naturista recomanda rosiatica planta in
tratamentul chisturilor ovariene si mamare aparute pe fondul dezechilibrului hormonal. O cura de 28 de zile cu suc de frunze de loboda are efecte miraculoase. Se bea o jumatate de pahar, de trei ori pe zi, pe nemancate. Acneea si un numar de boli de piele isi gasesc rezolvare daca consumati salate de frunze de loboda, cate 2-3 portii pe zi.
In medicina populara romaneasca, cele trei varietati de loboda cunoscute (cu frunze rosii, verzi si galbene) erau frecvent folosite pentru rezolvarea celor mai diverse probleme de sanatate.
Loboda poate aparea si spontan dar se si cultiva. Chiar si toamna este timpul propice cultivarii lobodei, ea fiind rezistenta la frig.