Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Biserica Evanghelica de la Viscri...

Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Biserica Evanghelica de la Viscri (II)

0 164

Biserica Evanghelica Viscri reprezinta una dintre constructiile reprezentative ale judetului Brasov, constructie in stil gotic; aceasta este caracterizata la interior de incinta dubla si care a luat nastere pornind de la o capela cu forma rectangulara; Aceasta reprezinta una dintre putinele biserici sala romanice ale secolului XIII si impreuna cu alte biserici cetate face parte din Patrimoniul Unesco dupa 1990.
La Viscri, satul situat intre cele doua sosele ce leaga Rupea de Sighisoara si de Medias, aveti ocazia sa vizitati o frumoasa biserica evanghelica, fortificata, in stilul bisericilor fortificate din Transilvania, Biserica evanghelica Viscri.
Ridicata spre sfarsitul secolului 16, are o incinta dubla, fiind o biserica in stil gotic, cu multe transformari suferite in secolele 15-17.
Premergator acestei biserici, a existat o capela descoperita de colonistii germani. Capela avea o forma rectangulara, cu o absida semicirculara, iar podoabele constau in pietre cubice ecarisate.
Biserica dateaza din secolul al XII-lea, cand a fost construita avand ca punct de plecare o veche temelie romanica. Numele acesteia provine din sasescul “weibkirch”, care tradus in latina inseamna “alba eclesia” ce s-ar traduce in romana in biserica alba.
Existenta capelei i-a scutit pe colonisti de zidirea unei bazilici romane, asa cum se proceda in asezarile sasesti in secolul al XIII-lea. Au fost mai multe etape in adaptarea capelei, dupa cum rezulta din cercetarile arheologice. Intr-o prima etapa s-a construit doar o tribuna, sustinuta de patru arcade semicirculare, iar cele trei capiteluri romanice, conservate in corul bisericii, sustin aceasta ipoteza. In a doua jumatate a secolului al XIII-lea, conducatorul obstii sasesti a ridicat turnul de locuinta spre folosinta personala. Turnul a fost cladit ulterior capelei, deoarece temelia turnului taie un mormant. In secolul al XIV-lea, cetatea trece in posesia obstii, iar partea estica a capelei este modificata, fiind demolata convexitatea absidei si se construieste, in prelungirea peretilor laterali, un cor devenit trapezoidal.
A treia perioada de constructie dateaza de prin secolul al XVI-lea si coincide cu fortificarea bisericii. Au avut loc o serie de lucrari, s-au prelungit peretii laterali ai capelei, s-a creat o intrare pe latura estica, meterezul estic a fost transformat in intrare spre podul bisericii, in dreptul ferestrelor mici s-a construit o platforma, corul si sala au fost boltite in leagan cu penetratii si nervuri de teracota.
Biserica este amplasata la 7 km de satul Dacia, in judetul Brasov. Un alt punct de reper, poate fi jumatatea distantei dintre Brasov si Sighisoara. E bine de stiut ca pentru a ajunge aici, dupa ce iesim de pe E60/DN13 la Birnesti, avem de strabatut un drum de tara pana in Dacia, drum care este foarte prost.
Pe langa biserica care este o adevarata fortareata, aici poate fi admirata o intreaga colectie expusa la muzeul etnografic; acesta prezinta publicului obiecte cu adevarat reprezentative vietii de zi cu zi a locuitorilor, reprezentative traditiilor si obiceiurilor zonei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.