Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Satul Bod si istoria sa...

Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Satul Bod si istoria sa saseasca (VI)

0 313

La venirea in sat, sasii primeau pamant pentru casa si gradina, restul pamantului fiind impartit in mod egal, pastrandu-se organizarea specifica obstilor satesti. Sasii au convietuit cu romanii care se aflau in sat la venirea lor si care le lucrau pamanturile.
Bod, mai demult Bota (in dialectul sasesc Bronjderf, Brännderf, in germana Brenndorf, Bringendorf, Brignendorf, in maghiara Botfalu, Botfalva) este un sat in judetul Brasov, Romania. Este resedinta comunei Bod. Arheologii au stabilit existenta asezarii inca din perioada neolitica.
Prima mentiune in documente dateaza din jurul anului 1211, cand la Bod au fost colonizati sasii dintre Rin si Mosel. In 1241, satul a fost ars de tatari, dupa ce mai inainte avusese de suferit din pricina navalirilor cumane. Din aceasta cauza, sasii i-au zis „Brenndorf” („Satul ars”).
Influentele sasesti se resimt in actualul oras, Bodul de astazi avand tipologia asezarilor sasesti, cu mai multe strazi largi, paralele, de-a lungul unui curs de apa.
Monumentul eroilor din comuna Bod-Sat – in centrul comunei Bod se afla un monument inchinat eroilor din primul razboi mondial, ridicat cu contributia locuitorilor. Placa memoriala cuprinde urmatorul text: „Monument ridicat in memoria eroilor din Bod, cazuti in primul razboi mondial, ridicat prin contributia locuitorilor comunei sub indrumarea invatatorului Cherciu Gheorghe”
In centrul comunei s-a ridicat in a doua jumatate a secolului XIII-lea, o biserica in stilul romano-gotic. Biserica Evanghelica Luterana din comuna Bod figureaza sub numarul 2661 in lista monumentelor istorice de pe teritoriul Romaniei.
Vechea Basilica cu hramul Sf. Nicolae, construita in jurul anului 1300 si restaurata in anul 1710 s-a prabusit in 26 octombrie 1802 in urma unui cutremur puternic. S-au pastrat numai unele resturi ale bisericii vechi cum sunt portalul vechi si bolta gotica a turnului. La fel si turnul clopotnita s-a prabusit in urma unui cutremur in data de 6 aprilie 1790 si s-a reconstruit in anul 1799 in forma lui actuala. Din turnul vechi a ramas doar fundamentul si primul etaj.
Pictura altarului reprezinta „Isus Hristos in gradina Ghetsimani”, a fost realizata in anul 1869 de Karl Dorschag.
Orga datand din anul 1816, a fost transformata in 1874 de Karl Scneider, reparata de Karl Eischenk in anul 1898 si electrificata in anul 1957. Ea are 2 manuale un pedal si 24 de registre. Ceasul turnului dateaza din 1869. Sunt 3 clopote din otel datand din anul 1923 care provin din Apolda. Un clopot din bronz dateaza din anul 1846. Unul din clopotele vechi a fost donat in timpul Primului Razboi Mondial din 1916 pentru a se fabrica tunuri de lupta. In locul clopotului donat a fost adus in 1923 un altul pe care figureaza inscriptionate in germana cuvintele „Sora care a cantat aici a rasunat pe campul de lupta”
Clopotul de seara, care rasuna si astazi in fiecare seara la ora 19:30, inscriptionat cu urmatoarele cuvinte „Doamne, ramai cu noi, ca se face seara”.
Limitele geografice ale comunei sunt: Valea Oltului la nord si est, Campul Inalt al Bodului in sud si Valea Barsei in vest
Ele constituie in acelasi timp si linia de separatie intre localitatile cu care se invecineaza: Araci si Ariujd din judetul Covasna si Sanpetru, Halchiu, Feldioara si Brasov din judetul nostru
Forma de relief predominanta este sesul strabatut de apele raului Olt si afluentii acestuia: Ghimbaselul si Barsa.

Sursa: ro.wikipedia.org

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.