Locurile sigure intr-un avion in caz de accident

Locurile sigure intr-un avion in caz de accident

0 167

Conform unui studiu de securitate in caz de accident aviatic, cele mai sigure locuri dintr-un avion de pasageri sunt cele dinspre interior (nu spre hublouri) si din fata aparatului de zbor, conform unui material publicat de ziarul The Times si preluat de Rompres.
Pasagerii pentru care zborul cu avionul (totusi cel mai sigur mijloc de transport din lume) este in continuare un supliciu, se intreaba mereu care sunt cele mai sigure locuri dintr-un avion in cazul unui accident. Raspunsul la aceasta intrebare a fost formulat in urma unui studiu realizat asupra a 105 accidente aviatice si bazat si pe relatarile a peste 2.000 de supravietuitori care au reusit sa scape din incendii sau situatii de prabusire la aterizare.
In urma acestui studiu s-a ajuns la concluzia ca cele mai mari sanse de supravietuire dintr-un avion cuprins de flacari le au pasagerii aflati pe locurile dinspre intervalul interior al aeronavei (nu de la geam) din zona din fata a aeronavei, pana la 5 randuri distanta de iesirea de urgenta.
Comandat de Autoritatea britanica de Aviatie Civila si realizat de Universitatea Greenwich, acest studiu a identificat si faptul ca cele mai periculoase locuri dintr-un avion sunt cele aflate la o distanta de sase sau mai multe randuri de scaune fata de iesire.
Conform acestui studiu, pasagerii care au locuri spre partea din fata a avionului au in medie o sansa de 65% sa scape cu viata dintr-un incendiu, in timp ce sansa de supravietuire pentru cei cu locuri in partea din spate este de 53%. In plus, sansele de supravietuire pentru pasagerii cu locuri spre culoarul (sau intervalul ) interior al avionului sunt de 64%, in timp ce pentru cei care au locuri spre hublouri sansele sunt de aproximativ 58%.
Unul dintre gravele accidente aviatice luate in considerare in acest studiu este cel produs pe aeroportul din Manchester in 1985, cand 55 de pasageri si-au pierdut viata dupa ce un avion Boeing 737 apartinand companiei British Airtours, a luat foc la aterizare. Majoritatea persoanelor care si-au pierdut viata in acest accident aveau locuri la o distanta mare de iesirile de urgenta. Incendiul, provocat de explozia unui motor care a fisurat un rezervor de carburanti aflat pe aripa, a cuprins cu rapiditate una dintre partile aeronavei, facand o parte din iesirile de urgenta inutilizabile. O parte dintre pasagerii care au murit din cauza gazelor toxice emanate de incendiu se aflau la o distanta de pana la 15 randuri de locuri pana la cea mai apropiata iesire de urgenta ce putea fi folosita.
Conform normelor internationale de siguranta a zborurilor, un avion trebuie sa treaca un test de evacuare a tuturor persoanelor aflate la bord in timp de 90 de secunde dupa blocarea a jumatate din iesirile de urgenta cu care este dotata aeronava. Insa acest test nu tinea cont de comportamentul pasagerilor in cazuri de urgenta, de stare de panica si nici de comportamentul altruist al persoanelor care incearca sa contribuie la salvarea altor pasageri in loc sa se indrepte direct spre iesire.
Un alt punct de care nu s-a tinut cont in realizarea acestui test este ca pasagerii urmeaza cu calm indicatiile personalului de zbor doar in caz de simulare a unei evacuari, spre deosebire de cazurile reale de criza cand intervin stari de panica si se actioneaza sub imperativul instinctului de supravietuire.
”Alegerea locurilor din avion poate fi o chestiune de viata si moarte. Multe companii aeriene percep preturi mai mari pentru biletele cu locuri in apropiere de iesirile de urgenta. Sansa de supravietuire in caz de accident a unui pasager nu trebuie sa fie influentata de capacitatea sa financiara de a suporta costul mai mare al unui astfel de bilet”, a comentat Robert Gifford, director al Consiliului parlamentar britanic pentru siguranta transporturilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.